“Зайчева поляна” в кв. “Лозенец” чака булдозери и багери

STZAGORA.NET
*
В понеделник сутринта се очаква да започне събарянето на около 30 незаконни постройки в западната част на ромския квартал “Лозенец” в Стара Загора. В махлата, известна като “Зайчева поляна”, както преди 2 години в “Борова гора” ще дойде жандармерия, ще пристигнат и тежки машини, за да бутнат двайсетна бараки и към 10 полумасивни къщи. На обитателите им предварително бе даден 30-дневен срок за доброволното им премахване.

В неделния следобед на място видяхме, че се работи по събарянето, с цел оползотворяване на строителните материали, само на една от незаконните къщи. Стопанинът й пренасяше дъски от нея в двора на съседи стотина метра встрани. С комшиите си, както обясни, се е разбрал да приютят него и семейството му, докато си оправи жилищния проблем.

На 20 метра по-нататък се натъкнахме на развалините на друга къща, която е била от кирпич – според това, което беше останало от нея. Всичко, годно за повторна употреба, е било изнесено. От високия и стръмен склон на “Зайчева поляна” няколко предварително съборени незаконни постройки се виждаха и ниско долу, покрай дерето на север от кв. “3 чучура-север”. “Там къщите бяха по-хубави” – коментираха ромите от “Зайчева поляна”.

“Нали на който не е била сложена бележка, няма да го събарят?” – с надежда питаше друг обитател на квартала. Негов съсед, Самуил Колев, пък се тюхкаше: “Къде да отидем? Няма работа, с какво да храним тия деца? Отгоре на това сега ще ни събарят!…” Трети сочеше поредната барака: “Седем деца има ей този там. Това, дето ще го махат, не струва колкото бензина на багера, дето ще дойде!”

Между потресаващо бедните ромски землянки в “Зайчева поляна” видяхме и нещо по-цветно: голям надувен басейн, пълен с кристално бистра вода, в двора на безлюдна къща, останала в груб строеж. До съседната, нарочена за бутане, вода обаче няма прокарана. За сметка на това всички коптори са опасани с кабели за ток, вдигнати на колове на има-няма два метра от земята. На вратата стоеше млада жена, а зад нея – три деца. “Нямам никаква представа ще ни събарят ли или не” – обясни тя.

Повечето обитатели на “Зайчева поляна” в горната й част, където ще се събаря, споделиха, че в понеделник сутринта няма да излязат на работа, а ще си останат по домовете. За да са тук, когато дойдат машините.

(Очаквайте нова публикация по темата към понеделник на обед)



#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн