300 лева данък за такситата в Стара Загора предлага кметът Живко Тодоров за гласуване на следващата сесия на Общинския съвет

STZAGORA.NET
*
На предстоящото на 28 юли 2016 г. заседание на Общинския съвет в Стара Загора ще бъде предложено размерът на новия местен данък върху таксиметровия превоз на пътници да бъде 300 лева, съобщи на среща с шефове на таксиметрови фирми в Стара Загора кметът на общината Живко Тодоров. “27 общински съветници (колкото са в групата на ПП ГЕРБ – бел. ред.) със сигурност ще подкрепят това предложение – разговаряли сме с тях, а това са над 50% от гласовете” – увери той присъстващите. “С това затваряме въпроса, тъй като виждам, че и вашата нагласа е да има по-ниски такси” – обобщи кметът. Той обясни, че е нормално администрацията да търси повече приходи за общинската хазна и законодателят дава такава възможност, но е убеден, че интересите на двете страни трябва да се срещнат.

Хората от бранша приеха със задоволство направеното уточнение. То дойде няколко дни, след като в общественото пространство първоначално се заобсъжда сумата от 700 лв. за новия данък – по средата на законово определените граници от 300 до 1000 лева.

В срещата участваха Николай Огнянов от “N такси”, Митко Щерев от “Чар такси”, Иван Желев от “Такси Трио лидер”, Иван Илиев от “Такси готика”, представител на “Скорпион такси” и др.

Издадените разрешения за извършване на таксиметров превоз в община Стара Загора са 560 на брой. С уточнения размер на годишния данък общата му сума ще възлезе на 168 000 лв.

Тарифата, на която работят такситата от няколкото големи фирми в Стара Загора, е една и съща денем и нощем – 0,79 лв. на километър, припомни след срещата пред медиите Николай Огнянов от “N такси”. Има и десетина лицензирани частници, които возят на по-високи цени. Средната възраст на таксиметровите коли е 6-7 години, паркът се подменя постоянно, каза Николай Огнянов. Стоянките за таксита в града са 36 на брой.

По време на срещата кметът Живко Тодоров отговори и на интереса към новото кръгово кръстовище до магазин БИЛЛА. Промяната там е, че се добавя късо независимо локално платно за по-плавно вземане на десния завой от кв.”Железник” към кв. “Три чучура-юг”, каза той. Това ще позволи посоката да се сменя без задължителна обиколка по кръга, каквато е била първоначалната схема. Лентите за движение са достатъчно широки – 10 метра (2х5 м).

В следващите месеци трафикът в града ще бъде под известно напрежение заради ремонти на ВиК-мрежата по “Отец Паисий”, “Руски” и “Батенберг”, след които ще се асфалтира отново, каза още Живко Тодоров.

На срещата днес присъстваха още общинските съветници Николай Диков, Диян Димитров, Янко Янков, зам.-кметът Янчо Калоянов и представители на медиите.

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн