Депутати, кметове и председатели на общински съвети искат сигурност за работните си места след края на мандатите им

STZAGORA.NET
*
Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов, който е и зам.-председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС–РБ), заедно с колегата си Бедрие Газиюмер, председателя на сдружението Красимира Германова и изпълнителния директор инж. Делян Дамяновски, се срещна със зам.-председателя на Народното събрание Явор Хайтов и народни представители. От НАПОС внесоха предложение за изменение и допълнение към Закона за държавния служител.

Председателите на общински съвети искат промени в чл. 81, в който да бъде добавен раздел, уреждащ работните взаимоотношения при избор на държавен служител за народен представител, кмет или председател на общински съвет. От асоциацията искат същият да има право на неплатен служебен отпуск за времето на изпълнение на съответната изборна длъжност.

„Предложението получи разбиране от народните представители. Имаме уверение, че ще бъде подкрепено и внесено за обсъждане в правната комисия в парламента“, уточни Емил Христов.

Мотивите за предложението гласят, че до момента няма такова разпореждане в Закона за държавните служители, а това ограничава възможността им да бъдат избирани на подобни постове, запазвайки си правото да се върнат след това на титулярното си работно място. От НАПОС дадоха пример със случаите на председателите на общински съвети в Севлиево, Златоград, Тетевен и Никопол, които са били държавни служители, но са освободени от работа след местните избори през 2015 година.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн