Румен Петков: Ще платим над 800 милиона евро, ако не строим „Белене“

STZAGORA.NET
*
Тезата, че резултатът от арбитража за „Белене“ е добър, е невярна. Ще платим много повече от 550 милиона евро, ако не строим централата. Това становище защити в ефира на БТВ зам .-председателят на АБВ Румен Петков.

“Първо, имаме 550 милиона евро осъдителна присъда. Второ, имаме повече от 90 милиона, които са платени досега и които не са в тези 550 милиона. Трето, имаме около 70 милиона, които включват и командировъчни, и хотели и т.н., адвокатски хонорар – обясни Румен Петков. – Имаме и 70 милиона претенции на НЕК, които не са признати от арбитражния съд. Отделно от това вероятно от другата седмица ще започнат да текат 167 000 евро лихва на ден. Според експерти с които разговарям, общата сумата не е под 800 милиона евро. Впрочем в тези 800 милиона я няма сумата, която трябва да платим на „Атомстройекспорт“ за отговорното пазене на произведената за нас техника. Защото те я съхраняват вече трета година. Това е катастрофа, защото при други обстоятелства днес първи блок на „Белене“ щеше да работи и нямаше да имаме никакво съмнение, че България е ключов фактор в ядрената енергийна сигурност на Европа“ – добави той.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн