МОСВ даде на Раднево близо 5,5 млн.лв. за довършване на водния цикъл на града

STZAGORA.NET
*
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Раднево Теньо Тенев подписаха договор, с който МОСВ предоставя на общината близо 5.5 млн.лв. за довършване на водния цикъл на града.

“Радвам се, че с общи усилия успяхме да спасим този високо рисков проект. Остава да довършим пречиствателната станция за отпадъчни води и с радост ще дойда да открием обекта към края на септември, както е обещал изпълнителят”, каза министър Василева.

Общият размер на инвестицията е 37,54 млн.лв., като стойността на първата фаза е 30,1 млн.лв. Без подкрепата на МОСВ и осигурените от новата ОПОС близо 5,5 млн.лв., общината трябваше да ги осигури от бюджета си. При евентуален провал в завършването на проекта, община Раднево трябваше да възстанови парите и за първата фаза на водния цикъл.

По интегрирания воден проект на Раднево към момента са изградени канализационна мрежа с дължина 17,23 км и 16,84 км водопроводна мрежа. Чрез новата ВиК инфраструктура се подобрява качеството на предоставяните услуги за водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчните води на над 1500 души. Очакваното обслужвано население от новата пречиствателна станция е над 13 140 жители.

В Раднево има пречиствателна станция за отпадъчни води, изградена през 60-70-те години на миналия век. Реконструкцията и модернизацията й са били нецелесъобразни. След изграждането на новата ПСОВ, тя ще спре да функционира.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн