Старозагорското издателство “Лаген” представя своите автори в поредица от срещи

STZAGORA.NET
*
Първи пред обществеността застанаха майстори на поезията и прозата
*
Старозагорското издателство “Лаген” започва серия от срещи със старозагорци, на които ще представи различни групи свои автори. В новата зала на НЧ “Климент Охридски” снощи се състоя първата от тях – с поети и белетристи с книги, издадени от “Лаген”. Пред съгражданите си свои стихове четоха майсторите на мерената реч Мира Дочева със своите “Приказки”, Симеон Първанов с книгата си “Закъсняло завръщане”, Таньо Клисуров с “Прошепнати думи”. Белетристите бяха представени от Йордан Стоев-Даки с разказ от последната му книга „Дългата зима на Б.Ж.”

С встъпителни думи Трифон Митев разказа за начина, по който в първите години на новото хилядолетие е създадено издателство “Лаген”. Това е станало по идея на издателя и детски писател Димитър Никленов (издателство “Палмира”) във връзка с подготовката за издаване на стихосбирката “Направо от сърцето” на поетесата Надя Димитрова от Димитровград. “Оттогава досега издателство “Лаген” работи предимно с автори от Старозагорска област – от Стара Загора, Казанлък, Чирпан, като се стараем да представим веднъж – утвърдените имена, и втори път – авторите, които за пръв път предтавят свои ръкописи за публикация – поезия, белетристика, сатира и др.” – сподели Трифон Митев.

Издателството е кръстено на селото Лаген в днешна Гръцка Македония, на границата между Гърция, Албания и Македония, под връх Вич на едноименната планина, от което тръгва родът на Трифон Митев. В историческите източници то е записано като християнско село, населено почти изцяло с българи. Днешното име на селото е Трендафиля. “Ако проверите в Гугъл името Лаген (или във варианта му Лагино), ще видите на колко много места по света то се появява. Появява се като книжарници, като хотел, като друга търговска дейност. Всичко това е на потомци на македонски българи, които са напуснали Леринския край” – уточни Митев.

Освен художествена литература – поезия и проза, “Лаген” издава книги, съхраняващи паметта за строителството през последните 45-50 години в Старозагорския край. Най-вече това е строителството на “Марица-изток” и изграждането на Стара Загора, като автори са Димо Павлов, Лидия Бакалова, Кольо Панев… Има и литература, посветена на антифашистката съпротива и борба, където най-активно участие има Тотьо Бакалов със своите изследвания, Иван Милчев и други участници в Съпротивата” – каза Трифон Митев.

След първата среща, след като отминат летните месеци, през септември срещите на издателство “Лаген” със старозагорци ще продължат с представяне на неговите автори и в другите тематични направления направления – детска литература, съвременно строителство, краеведска литература и т.н. “Издателството вече има самочувствието, че дава рамо на автори, разбира се, и те му помагат със своето име. Ние сме отворени да работим с всеки, който има достатъчно сили и възможности да представи своето творчество” – обобщи Трифон Митев. В бъдеще ще бъдат представени и съвсем новите или с предстоящо излизане книги на Стефанка Мирчева и Злати Тасев. Очакват се ръкописите и на Йордан Пеев и Димо Василев.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн