Безработицата в Стара Загора продължи да намалява за пореден месец

STZAGORA.NET
*

ОБЩИНИ СТАРА ЗАГОРА И ОПАН

 

1. Безработица – състояние, равнище и динамика

 

Безработицата в страната през месец май продължи да намалява. Равнището на безработица достигна стойности от 8,7 на сто – с 0,6 процентни пункта по-ниски от предходния април и с 1,4 процентни пункта под нивото на безработица през месец май 2015 година. По данни от административната статистика на Агенция по заетостта, в отчетния месец в Бюрата по труда на област Стара Загора са се регистрирали 10 371 безработни и равнището на безработица е 7,0 на сто, с 1,7 процентни пункта по-ниско от стойността на показателя за страната. Спрямо предходния месец, равнището на безработица намалява с 0,5 процентни пункта, а регистрираните безработни със 747 души. С най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора – 4,0 на сто, а с най-високо – община Николаево – 63,6%.

Регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда” Стара Загора през месец май също намаляват. Общият им брой достигна 3193. Равнището на безработица е 4,0 на сто и намалява спрямо предходния април с 0,4 процентни пункта. Намалението в общия брой на регистрираните безработни спрямо предходния месец е с 262 души. По общини стойността на показателя е съответно: община Стара Загора – регистрирани безработни 3121, равнище на безработица – 4,0 на сто; община Опан – регистрирани безработни 72, равнище на безработица – 11,4 на сто.

В общата съвкупност на безработните се запазва доминиращият дял на жените – 1939 (60,7 на сто). Увеличението спрямо предходния април е с 0,8 процентни пункта. Най-висок остава относителният дял на жените специалисти – 42,5 на сто през май, 41,8 на сто предходния април. Намаляват безработните в младежка възраст (283 през месец май, 360 предходния април). Сред тях преобладават безработните на възраст 25-29 години – 200, тоест 70,7 на сто от всички регистрирани в отчетния месец младежи. Сравнението с предходния април, показва намаление с 23,1 на сто. Месечният брой на безработните в активна трудоспособна възраст е 1633, със 7,4 на сто по-малко от регистрираните на възраст 30-50 години през април. Намалява месечният брой на безработните над 50 години – 1277 в отчетния месец, 1332  през месец април.

С 10,4 на сто намаляват новорегистрираните безработни (405 през месец май, 452 предходния април), като 273 (67,4 на сто) са освободени от частния сектор. В зависимост от предмета на икономическата дейност, най-много продължават да са новорегистрираните безработни от сектор услуги – 180, индустрия – 117 и търговия – 66.

 

2. Динамика и структура на заетостта

 

В отчетния месец са обявени 478 работни места. Заявените работни места на първичния пазар са 422, с 8,8 на сто повече от заявените предходния април. Частният сектор е заявил 311 места – 65,1 на сто от местата. Делът му нараства от 56,0 на сто през април до 65,1 на сто от вакантните длъжности в отчетния месец. През месец май 375 – 78,4 на сто от заявените работни места са за безработни без квалификация. Обяснението: 80% от местата по програми за заетост са без изисквания за професия и специалност. Равнището на материалната база и прилаганите технологии в строителството, земеделието, горското стопанство, добивната и хранително-вкусовата промишленост, предлагат съчетание от елементарни трудови умения и ръчен труд с ниско заплащане. Нестабилното икономическо положение на повечето стопански субекти, ги принуждава стихийно да разкриват и закриват работни места, да се стремят към икономии на средства за работни заплати и да избягват инвестициите в квалифициран човешки потенциал.

По програми за заетост и обучение през месец май са обявени 55 работни места, 2 по национални програми за заетост, 5 по браншови програми и 48 по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Безработните постъпили на работа в отчетния месец са 351, жените – 191, младежите – 92, безработните с висше образование – 6, продължително безработните – 31, безработните с намалена работоспособност – 6.

 

3. Изпълнение на активната политика по заетостта

 

Активната политика оказва влияние върху състоянието на пазара на труда и ограничава безработицата. Субсидираната заетост е важен инструмент за осигуряване на заетост на безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда, които много трудно се реализират на първичния пазар. В резултат на провежданата активна политика, намалява средномесечният брой на регистрираните безработни в почти всички групи в неравностойно положение.

Броят на безработните, заети в общополезни дейности по програми за заетост от началото на годината е 68. За работни заплати и осигуровки са изплатени 307 411 лева. През месец май по програми за заетост финансирани от Държавния бюджет работят 68 безработни.

Национална програма „Асистенти на хора с увреждания се реализира с цел предоставяне на грижи в семейна среда на хора с трайни увреждания или тежко болни самотни хора, чрез осигуряване на заетост за безработни с качества и опит като лични асистенти. В отчетния месец, в дейности по програмата, са включени 22 безработни.

Съществуват и други програми, по които Бюрото по труда има сключени договори с работодатели и те успешно се изпълняват:

За да се осигурят възможности за придобиване на трудов стаж от младежи, завършили професионално или висше образование и да се улесни прехода между образование и заетост, се реализира програма „Старт на кариерата“. С осигурена заетост по програмата в отчетния месец са 17 безработни младежи.

Програма „Мелпомена” осигурява заетост на безработни със специфични умения и опит в театралното и оперното изкуство. Тя компенсира ограничените възможности за реализация на много професионалисти с дългогодишен опит в тази област. През месец май по програмата работят 10 безработни.

Не отслабва интересът на работодателите към Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания.  Две са причините за неотслабващия им интерес: увеличаващ се брой на регистрираните безработни с трайни увреждания и финансиране със средства от държавния бюджет на разкритите за срок от 24 месеца работни места. През месец май по програмата работят 10 безработни с трайно намалена работоспособност.

По национална програма „Активиране на неактивни лица” в дирекцията работят един психолог и 2 ромски медиатора. В резултат от реализацията на дейностите по програмата, 6 неактивни лица са се регистрирали през отчетния месец като безработни.

Национална програма „Клио” осигурява обучение, шест месечна заетост и социална интеграция на безработни, чрез разкриване на работни места в дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти – недвижимо културно наследство, съгласно чл.6, т.1-6 от Закона за културното наследство. През месец май по програмата работят 2 безработни.

Национална програма „Помощ за пенсиониране” е предназначена за безработни, на които не достигат 24 месеца трудов стаж за необходимия сбор от осигурителен стаж и възраст, който дава право на пенсия по чл.68, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване. Благодарение на облекчените процедури по програмата вече е разкрито едно работно място,  практиката през предходните две години правеше програмата неработеща: честите промени в нормативната уредба и тромавата процедура по издаване на удостоверения от Националния осигурителен институт за недостигащия осигурителен стаж, както и факта, че трудовото възнаграждение на кандидат пенсионерите обикновено е в минимални размери, демотивираше безработните да участват в програмата.

Проект „Красива България” цели подобряване на обществената среда в населените места. В плана с одобрените проекти през 2016 година е предвиден и започна основен ремонт на детска ясла №8.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн