Актуална информация от Дирекция Социално подпомагане – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
 

Петя Чакърова

Дирекция социално подпомагане Стара Загора

 Помощи по реда на ППЗСП

1. През м. май 2016г., Дирекция «Социално подпомагане» Стара Загора е отпуснала 145 месечни помощи по реда на чл. 9 от ППЗСП, като са обхванати няколко групи лица и семейства:

-  безработни лица в трудоспособна възраст с редовна регистрация в Дирекция « Бюро по труда » ;

-  лица в нетрудоспособна възраст;

-  лица с трайни увреждания.

2. През отчетния период са отпуснати 2 еднократни помощи по реда на чл. 16  от ППЗСП.

            От 01.07.2016г. ще започне приемът на Молби- декларации за целеви помощи за отопление за отоплителен сезон 2016г./2017г.

 Помощи по реда на ЗСПД

Месечни помощи за деца са получили 9486 семейства за месец април 2016г. на основание Закона за семейни помощи за деца, за 13 291 деца.

През месец май 2016г. са санкционирани 49 семейства. Спрени са семейните помощи за деца за 54 деца, поради направени отсъствия от учебни заведения.

От 16.06.2016г. в ДСП Стара Загора започна предоставянето на ваучери на  месечни помощи за деца отпуснати в натура, според индивидуалните потребности на детето, за месец май 2016г., в размер на 6434 лв.

На непълнолетните майки отпуснатите помощи се изплащат в натура. В ДСП Стара Загора се предоставят ваучери на непълнолетни майки по реда на чл.7 от ЗСПД / месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20- годишна възраст/ и по реда на чл. 8 от ЗСПД /месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година/, като:

По чл. 7 ЗСПД за месец март 2016г. – 57  майки за 63 деца

По чл. 8 ЗСПД за месец март 2016г. – 39  майки

      Средномесечния доход на член от семейството за предходните 12 месеца е определен от 01.07.2016г. в размер на 400.00 лв. в Закона за Държавния бюджет на Република България.

От началото на м. юни 2016г. се приемат Заявления декларации за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по реда на чл.10 а от Закона за семейни помощи за деца.

Еднократната целева помощ е определена в размер на 250.00 лв. с ПМС № 140 от 10.06.2016г. Заявления декларации ще се приемат до 15.10.2016г. вкл.

 

АНАЛИЗ НА ДЕЙНОСТТА НА ОТДЕЛ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ И СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

От 01.12.2015г. до 27.06.2016г. са приети и обработени 4032 заявления – декларация за отпускане на безплатна едногодишна винетка за 2016г., раздадени са 4006 винетни стикера. Отказани са винетки на 29 лица.

В Държавен вестник, брой 26 от 01.04.2016г., е обнародвано Решение №3000 от 17 февруари 2016г. на Върховния административен съд /ВАС/, с което е оставено в сила Решение №10749 от 15.10.2015г., също на ВАС за отмяна на чл.28, ал.1 от ППЗИХУ, в частта:  „в обекти, отговарящи на стандартите по Наредба №30 от 2004г. за утвърждаване на медицински стандарт „Физикална и рехабилитационна медицина“

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА “АСИСТЕНТИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ”, дейност “ЛИЧЕН АСИСТЕНТ”

                       

Квотен принцип. Квота за 2016 година за общините Стара Загора и Опан, обслужвани от ДСП – Стара Загора – 32 лични асистенти.

Подадени молби за включване в НП АХУ са 29 броя. Към 27.06.2016г. са сключени 25 трудови договори за лични асистенти, в т.ч. 4бр. за деца по изключения.

Условия за включване в НПАХУ:

А. Лични асистенти могат да бъдат безработни лица, подпомагани по реда на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане или отговарящи на условията за отпускане на този вид помощ и полагащи постоянни грижи за хора с увреждания нуждаещи се от чужда помощ в ежедневието си, ако отговарят и на следните условия:

 

-  Да са членове на семейството или роднини по възходяща или низходяща линия до втора степен, по съребрена линия до втора степен, роднини по сватовство до втора степен или съжителстващи лица по смисъла на т.2, параграф 1  от Допълнителната разпоредба на ЗСП или от семейство на роднини и близки – дете с трайно увреждане, настанено в това семейство по реда на чл.26 от ЗЗД

-  Да живеят в едно и също населено място с това на лицето, за което полагат грижи

- Да не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или  професионална пенсия за ранно пенсиониране.

 

Б. Лицата, нуждаещи се от постоянни грижи, трябва да отговарят на следните изисквания:

  • Да са лица с 90 и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ;
  • Да са деца до 18-годишна възраст с трайно намалена работоспособност или вид и  степен на увреждане с определена чужда помощ;
  • Да са деца или лица, изведени от специализирана институция за деца или лица с увреждания – нямаме такива случаи.

В. Лицата могат да бъдат включени в дейност “Личен асистент”, ако отговарят на следните условия:

            -  Месечния доход на член от семейството да не надвишава линията на бедност, определена с Постановление на Министерски съвет.

-   Да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество.

-  Да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължения за издръжка и/или гледане; това изискване не се прилага в случаите , когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания

-  Да не са прехвърляли жилищен, вилен ,селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последната 1 година, като общата стойност на сделките не надвишава 60-кратния размер на ГМД за съответния период.

-  Да са в състояние, при което не могат да се самообслужват; да не ползват целодневно социални услуги на друго основание.

В Държавен вестник бр.8 от 29.01.2016г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за социалното подпомагане, приет от 43-то Народно събрание на 15.01.2016г.

 

§ 3. Член 16 се изменя така:

„Чл. 16. (1) Социалните услуги са дейности в подкрепа на лицата за социално включване и самостоятелен начин на живот, които се основават на социална работа и се предоставят в общността и в специализирани институции.

(2) Социални услуги в специализирани институции се предоставят само след изчерпване на възможностите за предоставяне на социални услуги в общността.

(3) Настаняването на деца, лица с трайни увреждания и лица, поставени под запрещение, в специализирани институции не може да бъде за срок, по-дълъг от три години.

(4) Срокът по ал. 3 може да бъде удължаван при спазване на условията на чл. 16а и 16б само в случай че:

1. за децата няма възможност да бъдат реинтегрирани в семейството, осиновени, настанени в семейство на роднини или близки или в приемно семейство или в социална услуга в общността от резидентен тип по реда на Закона за закрила на детето;

2. за лицата с трайни увреждания и лицата, поставени под запрещение, няма възможност за полагане на грижа в домашна среда и настаняване в социална услуга в общността от резидентен тип.

(5) Социални услуги се предоставят след индивидуална оценка на потребностите от подкрепа и въз основа на индивидуален план за подкрепа, разработени от мултидисциплинарен екип, чийто състав и методи на работа се определят с правилника за прилагане на закона.

(6) Критериите за извършване на индивидуална оценка на потребностите на лицата от подкрепа, основното съдържание на индивидуалния план за подкрепа, сроковете за актуализация и преразглеждане на оценката и плана се определят с правилника за прилагане на закона.

(7) Видовете социални услуги в общността и специализирани институции се определят с правилника за прилагане на закона.

(8) В зависимост от начина на финансиране социалните услуги са:

1. делегирани от държавата дейности, когато се финансират от държавния бюджет;

2. местни дейности, когато се финансират от общинските бюджети;

3. дейности, финансирани от други източници.“

§ 4. Създават се чл. 16а, 16б, 16в и 16г:

„Чл. 16а. (1) Социалните услуги се предоставят съобразно желанието и личния избор на лицата и в съответствие с чл. 16, ал. 2, 3, 4 и 5.

(2) При условията на ал. 1 социалните услуги за деца се предоставят съобразно най-добрия интерес на детето и съобразно желанието на детето и на родителите, настойника или попечителя, или на лицата, които полагат грижи за детето в съответствие със Закона за закрила на детето.

(3) При условията на ал. 1 социалните услуги за пълнолетни лица, поставени под запрещение, се предоставят съобразно желанието на лицето и становището на неговия настойник или попечител, като в случай на противоречие водещо е желанието на лицето, нуждаещо се от социална услуга.

(4) Ползването на социални услуги от пълнолетни лица, поставени под запрещение, се прекратява по реда на ал. 3.

(5) При условията на ал. 1 социалните услуги в общността от резидентен тип и в специализирани институции за пълнолетни лица, поставени под пълно запрещение, се предоставят по реда на чл. 16б, 16в и 16г.

Чл. 16б. (1) Настаняването в специализирани институции и в социални услуги в общността от резидентен тип на пълнолетни лица, поставени под пълно запрещение, се извършва от районния съд по настоящия адрес на лицето. Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес на лицето може да извърши само временно настаняване по административен ред, в случай че до произнасяне на съда няма друга възможност за полагане на грижи за лицето.

(2) Искането за настаняване по ал. 1 пред районния съд по настоящия адрес на лицето се прави от дирекция „Социално подпомагане“ въз основа на писмено декларирано желание от лицето и становище на настойника.

(3) Към искането по ал. 2 се прилагат:

1. доклад, който съдържа и становище относно възможностите за полагане на грижи за лицето в домашна среда;

2. оценката и плана по чл. 16, ал. 5;

3. справка относно съществуващите подходящи социални услуги в общността и специализирани институции в рамките на областта и свободните места.

(4) Временно настаняване в специализирани институции и в социални услуги в общността от резидентен тип на пълнолетни лица, поставени под пълно запрещение, се извършва със заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес на лицето въз основа на писмено декларирано желание от лицето и становище на настойника.

(5) В едномесечен срок от издаването на заповедта по ал. 4 дирекция „Социално подпомагане“ прави искане до районния съд по настоящия адрес на лицето.

(6) Актовете нa директора на дирекция „Социално подпомагане“ се издават и обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 16в. (1) Исканията за настаняване на лице, поставено под пълно запрещение, в специализирана институция и социална услуга в общността от резидентен тип са подсъдни на районния съд по настоящия адрес на лицето.

(2) В производството по ал. 1 съдът може да събира доказателства по своя инициатива и задължително изследва волята на лицето, чието настаняване е поискано, включително чрез участие на вещи лица.

(3) Съдът разглежда незабавно искането в открито заседание с участието на дирекция „Социално подпомагане“, лицето и неговия настойник.

(4) В случай че лицето, чието настаняване е поискано, не може да участва лично в заседанието по ал. 3, то се провежда извън сградата на съда.

(5) Съдът се произнася в едномесечен срок с решение, което се обявява на страните и се изпълнява незабавно.

(6) При искане за настаняване в специализирана институция съдът може да го уважи само в случай че в рамките на производството не се установи възможност за полагане на грижи за лицето в домашна среда или за настаняването му в социална услуга в общността от резидентен тип.

(7) В решението по ал. 5 се посочва срокът на настаняването, който при настаняване в специализирана институция не може да бъде по-дълъг от срока по чл. 16, ал. 3.

(8) Решението подлежи на обжалване пред окръжния съд в 7-дневен срок. В случай на подадена жалба или протест съдът насрочва делото в срок, не по-дълъг от 7 дни. Окръжният съд се произнася с решение, което е окончателно.

Чл. 16г. (1) Настаняването на лице, поставено под пълно запрещение, в специализирана институция и социална услуга в общността от резидентен тип се прекратява по реда на чл. 16б и 16в от районния съд по искане на дирекция „Социално подпомагане“ въз основа на писмено декларирано желание от лицето и становище на настойника.

(2) До произнасянето на съда прекратяване на настаняването се извършва временно със заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ въз основа на писмено декларирано желание от лицето и становище на настойника.

(3) Алинеи 1 и 2 не се прилагат при изтичане на определения срок по чл. 16в, ал. 7 и при смърт на лицето.

(4) Настаняване от специализирана институция в социална услуга в общността от резидентен тип преди изтичане на определения срок по чл. 16в, ал. 7 се извършва по реда на чл. 16б и 16в.

(5) Удължаване на срока на настаняването в специализирана институция се извършва по реда на чл. 16б и 16в, ако са налице основанията по чл. 16, ал. 4.

(6) Удължаване на срока на настаняването в социална услуга в общността от резидентен тип се извършва по реда на чл. 16б и 16в.

(7) Решението на районния съд може да се обжалва пред окръжния съд. Обжалването не спира изпълнението. Решението на окръжния съд е окончателно и не подлежи на касационно обжалване.

(8) Решението за прекратяване на настаняването се изпълнява по административен ред.“

ИНФОРМАЦИЯ

за

за дейността на отдел „Закрила на детето”

  1. Брой постъпили сигнали за деца в риск за периода 01.01.2016 до 31.05.2016 г. – 254 сигнала.
  2. Брой постъпили сигнали за деца в риск за периода 01.05.2016 до 31.05.2016 г. – 48 сигнала.
  3. Общият брой случаи, по които работи ОЗД в момента са 1128 или средно по 70 случая на социален работник.

 Постъпилите сигнали са :

-      за дете, останало без родителска грижа – 5 сигнала;

-      упражнено насилие над дете (физическо, психическо, сексуално) – 2 сигнала;

-      неглижиране на дете – 3 сигнала ;

-      за деца с увреждания – 9 сигнала;

-      за деца с противообществени прояви – 2 сигнала;

-      малолетни/непълнолетни бременни или родили деца – 11 сигнала;

-      деца, родени от малолетни/непълнолетни майки – 5 сигнала;

-      непълнолетни, съжителстващи с лице от противоположния пол и др. – 0 сигнала;

-      риск от отпадане от училище – 5 сигнала;

-      нарушен контакт на детето с отсъстващия родител – 1 сигнала;

-      сигнали за деца, настанени в специализирани институции и услуги резидентен тип – 5 сигнала;

-      в т.ч. има сигнали, по които има открити случаи / с предприета мярка за закрила по ЗЗДетето – чл.23 и чл.26 от ЗЗДетето/;

 

През м. май 2016 г. са издадени 25 заповеди за предприемане/прекратяване на мярка за закрила за дете или за реинтеграция на дете в биологичното семейство и др., от които:

-  настаняване на дете в институция – 8;

-  пренастаняване на дете в институция – 2;

- прекратяване настаняването на дете в институция и настаняване в приемно семейство – 0;

- прекратяване настаняването на дете в институция и реинтеграция в биологичното му семейство – 0;

- настаняване на дете в приемно семейство – 2;

- прекратяване настаняването на дете в приемно семейство поради осиновяване – 1;

- прекратяване настаняването на дете в институция и настаняване в ЦНСТ – 0;

- настаняване в ЦНСТ /МГД/ – 1;

- прекратяване настаняването на дете в ЦНСТ поради осиновяване – 0;

- прекратяване настаняването на дете в ЦНСТ поради навършване на пълнолетие – 2;

- прекратяване настаняването в институция поради осиновяване – 1;

- прекратяване настаняването в институция поради смърт на детето – 1;

- прекратяване настаняването в институция поради  навършване на пълнолетие – 2;

- прекратяване настаняването на дете в институция и насочване към кризисен център – 0;

- прекратяване настаняването на дете в институция и разпределяне във ВУИ – 0;

- прекратяване настаняването на дете в институция и настаняване в семейство на близки и роднини – 0;

- насочване към кризисен център – 0;

- прекратяване настаняването на дете в услуга резидентен тип и настаняване в преходно жилище – 0;

- настаняване в семейство на близки и роднини – 1;

- прекратяване настаняването в семейство на близки и роднини поради навършване на пълнолетие – 2;

- прекратяване настаняването в семейство на близки и роднини и реинтеграция в биологичното семейство – 0;

- издадени са 2 заповеди за ползване на социални услуги от деца др.

Както е видно, броят на постъпилите сигнали през месец май е по – висок спрямо месец април 2016 г.

-      Изведени деца от ДДЛРГ и настанени в ЦНСТДМ – 0 деца;

-      Изведени деца от ДМСГД и настанени в ЦНСТДМ – 0 деца;

Забележка: Със заповед № РД01-1815/18.12.2015 г. на Изпълнителния директор на АСП, считано от 01.01.2016 г. се закрива Дома за деца лишени от родителска грижа „Незабравка“ гр. Стара Загора.

 

Забележка: Със заповед на Изпълнителния директор на АСП е преустановено настаняването на деца в ДДЛРГ“Българка“ гр.Стара Загора, считано от 13.05.2015 г.

Със заповед на Изпълнителния директор на АСП е намален капацитета на ДДЛРГ“Българка“ гр.Стара Загора от 64 на 27 места, считано от 01.01.2016 г.

Капацитет:    27 деца;

Настанени деца към 31.05.2016 г. – 23 деца;

 

Забележка:Със заповед на Изпълнителния директор на АСП е преустановено настаняването на деца в ДДЛРГ“Мария Терезия“ гр.Стара Загора.

Със заповед на За Изпълнителен директор на АСП е намален капацитета на ДДЛРГ“Мария Терезия“ гр.Стара Загора от 65 на 32 места, считано от 01.03.2016 г.

Капацитет:32 деца;

Настанени деца към 31.05.2016 г. – 30 деца;

 Забележка: ДДЛРГ „ Теофано Попова“ гр. Стара Загора

Капацитет: 41 деца;

Настанени деца към 31.05.2016 г. – 28 деца;

  

ПЕТЯ ЧАКЪРОВА
Директор на ДСП Стара Загора
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн