20 руснаци от Стара Загора участваха в Национална среща на сънародниците, живеещи в България

STZAGORA.NET
*
В старата българска столица Велико Търново на своята 16-та Национална среща на съотечествениците през изминалия уикенд се събраха над 700 руснаци, живеещи постоянно в повече от 40 български града. Проявата бе посветена на Деня на Русия (12 юни), който бе отбелязан по-рано през месеца. В програмата на срещата бе включена церемония по награждаване на “Съотечественик на годината”, както и весела развлекателна програма, организираната от домакините – Руски клуб Велико Търново, разказа една от участничките – Ирина Димова от Стара Загора, която бе там заедно с около 20 наши съграждани-руснаци от старозагорския “Руски клуб и приятели”.

“На поляната пред комплекс “Калоянова крепост”, където се проведе срещата, Национално дружество “Традиция” показа възстановка на Плевенската епопея – една от най-важните военни операции по време на Руско-турската освободителна война, продължила 5 месеца от юли до декември 1877 г. Уастниците в срещата се снимаха в костюми на български опълченци и на воини от руската армия, подържаха в ръце старинни пушки и дори стреляха с лък и пушка. Вечерта завърши с великолепното светлинно шоу на хълма Царевец” – допълни старозагорката.

Националната среща на руснаците в България, които са вече над 300 000 на брой, се провежда на различни места в страната от 2000-та година, а от 2008 г. на нея се провежда и церемонията “Съотечественик на годината”, на която се награждават живеещи у нас руснаци с най-голям принос в укрепването на историческите връзки между Русия и България, в развитието на руската култура и език, на обществената и социалната дейност на руската диаспора, в реализацията на младежки проекти и др. С почетни знаци се отличават и бълггари – кметове на градове, областни управители, бизнесмени, общественици и др., съдействащи в работата на организациите на руснаците у нас. Местните структури са 62 на брой. Работата им се координира от Федерацията “Съюз на съотечествениците” с ръководител Марина Дадикозян.

Националната среща във Велико Търново се е провела с подкрепата на Департамента по работа със съотечествениците зад граница на руското Министерство на външните работи, Посолството на Руската федерация в България, Департамента по външноикономически и международни връзки на Москва и Фонд “Руски свят”. Сред гостите са били гeнepaлният кoнcyл нa Рycия в Рyce Taтянa Гpyшкo, зaм.-кмeтът нa В. Tъpнoвo Гaнчo Кapaбaджaкoв, пpeдcтaвитeли нa pycкoтo пpaвитeлcтвo и на pycкoтo пocoлcтвo в България.


#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн