При пожар военните от 2-ра бригада се разгръщат за гасене само за час. Ще им помагат 55 доброволци от Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Спират движението по “Тракия” и “Марица” при задимяване на трасето
*
Само 60 минути са нужни на 2-ра Тунджанска механизирана бригада в работните часове от 8.00 до 17.00, за да разгърне модулното си формирование за борба с горски и полски пожари, възникнали на територията на Старозагорска област. Извън работния ден, от 17.00 до 8.00 часа, времето за готовност нараства до 110 минути. Формированието включва 35 военнослужеши, разполага с 2 товарни и 1 лек автомобил, водовоз, линейка, специален аварийно-химически автомобил “Арс”, противопожарен автомобил и тежък автомобил, способен да прокарва пътища.

Това стана ясно от доклада на командира на бригадата бриг.ген. Костадин Кузмов пред състоялото се днес в Областната администрация работно заседание за готовността на Старозагорска област за пожароопасния сезон, обявен още на 29 март т.г. То бе председателствано от областния управител инж. Георги Ранов. Участваха представители на общините, на РД ПБЗН, ОДМВР, Областно пътно управление, Втора бригада, Регионална дирекция на горите, Държавно горско стопанство, Областна служба “Земеделие”, “Мини Марица-изток” ЕАД, ТЕЦ „Марица-изток 2”, на доброволните отряди към общините в областта и др.

Директорите на ОДМВР старши комисар Николай Кирков и на РД ПБЗН Стара Загора комисар Стоян Колев бяха единодушни, че координацията между институциите в Старозагорска област е на много високо ниво. Има достатъчно подготвени кадри и техника за справяне с кризисни ситуации. Проведени са срещи с представители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, с кметовете на населените места, с частни охранителни фирми, звена за самоохрана, както и с председателите на кооперации и арендатори, сдружения, кметове и кметски наместници, т.е. с всички, които имат ангажименти по превенцията на пожарите и опазването на селскостопанската продукция, с цел да бъде проверена тяхната готовност за действие. Засилени са проверките на пътно-транспортни средства, които превозват реколтата.

На заседанието стана ясно и че в почти всички общини на областта са сформирани доброволни отряди за съдействие при гасенето на пожари. Най-добре оборудван е отрядът в община Стара Загора. 55-те доброволци в него са преминали обучение и са екипирани с носими радиостанции, ранцеви пожарогасители, тупалки и лопати. От 18 юли до 16 септември те ще влизат в смените на РД ПБЗН от 13 до 17 ч. Това е периодът от денонощието, през който възникват най-много летни пожари. Доброволният отряд разполага и със собствен автомобил с повишена проходимост.

Пожароопасният сезон за Областна дирекция “Земеделие” в Стара Загора пък е определен от 20 юни до 1 ноември. Забранено е изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци в земеделските земи и горските територии. Към момента са прибрани около 80% от площите с ечемик в южните части на Старозагорска област, докато в северните общини този процент е 50, информира Йордан Узунов от ОД “Земеделие”. Производителите са предупредени след прибиране на реколтата да изорават минерализовани ивици с ширина от 5 до 7 метра по периферията на блоковете, които да обезопасяват в случай на пожар горските масиви, населените места и други обекти в съседство. Досега в региона има 305 км такива защитни ивици, 369 км лесокултурни противопожарни прегради, 31 депа с противопожарни материали в Държавните горски стопанства и 16 пожарни наблюдатели. В 3 от стопанствата – в Стара Загора, Чирпан и Мъглиж, е наличен и по един противопожарен автомобил с висока проходимост, готов за действие. Към горските стопанства и в Регионалната дирекция по горите са изградени групи за гасене. За радост досега тази година има само 2 пожара с обща площ 4 декара, което е над 1000 пъти по-малко от 5-те хиляди декара пожари през една от най-тежките от последните години – 2013-та, каза представителят на РДГ – Стара Загора.

Илия Златев, директор на Областното пътно управление, предупреди, че в случай на задимяване в района на магистралите “Тракия” и “Марица”, които преминават през Старозагорска област, движението по тях ще бъде спирано, за да не се стига до фатални инциденти при високите скорости, които се поддържат по тези две пътни артерии.

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн