Общинските съветници ще гласуват обновяване на образователна инфраструктура, паркове и транспорт

STZAGORA.NET
*
На предстоящото си редовно заседание общинските съветници ще гласуват осигуряване на собствено финансиране към проект „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Стара Загора“. Общата стойност на проектното предложение е над 15 млн. лева, като от тях безвъзмездната финансова помощ е 14,9 млн. лева. „Обновяване ще има на СОУ „Железник“, ОДЗ 58 „Звездица“ в кв. „Железник“, ОДЗ „Звънче“ в кв. Три чучура-север“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, IX ОУ „Веселин Ханчев“ и на СОУ „Иван Вазов“. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца от датата на подписване на договора за безвъзмездна финансова помощ“, подчерта председателят на Общинския съвет Емил Христов. Предвидени са дейности по подмяна на дограма и фасади, изграждане на асансьори и рампи за осигуряване на достъпна среда, ремонт и реконструкция на част от електрическите и ВиК инсталации. Ще бъде завършен и блок Е+С на СОУ „Железник“, както и изградена двуетажна пристройка, свързана с основната от източната страна на ОДЗ 58 „Звездица“, предназначена за две яслени групи. На сградите ще бъде поставена цялостна топлоизолация, ще бъде реконструирано осветлението на прилежащите спортни площадки, както и благоустроено пространството около тях. По данни на учебните заведения, пряко и положително повлияни от резултатите по проекта ще са общо над 8 хил. души – ученици, преподаватели, помощен персонал.

В проекта за дневен ред е и осигуряването на собствено финансово участие при изпълнение на проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора – фаза ІІ“. Общата стойност на проектното предложение е над 16 млн. лева, от които 15,7 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ. Дейностите, предвидени в него, включват реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на площадното пространство пред Община Стара Загора, рехабилитация на централната пешеходна зона и паркоустрояване на парк „М. Методий Кусев“.

На 27 юни старозагорските съветници ще гласуват и отпадане на два компонента – удължаване по фаза 1 на велоалеи и рехабилитация на депо, от одобрения вариант от втората фаза на проекта за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт.

По време на традиционната среща с местните медии преди сесия на ОбС стана ясно, че за гласуване са предвидени още Наредба за рекламно-информационни елементи и рекламна дейност на територията на Община Стара Загора – второ четене, Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост – първо четене, както и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и упражняване правото на собственост на Община Стара Загора върху капитала на търговските дружества – първо четене. Общо предложенията в проекта за дневен ред са над 60.

Очаква се на следващото редовно заседание на 28 юли на Общинския съвет в Стара Загора да бъде разгледано бъдещото развитие на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, която е изцяло общинска собственост. Това бе и една от основните точки, разгледани днес по време на Председателския съвет на старейшините. Постоянните комисии по здравеопазване, финанси, общинска собственост и законност ще изготвят задълбочен анализ на състоянието на дружеството и вероятните възможности за справяне със сегашните и евентуалните му бъдещи задължения. „Трудно мога да прогнозирам посоката, в която ще се движим, защото директорът на болницата д-р Чавдар Попов направи всичко възможно за намаляване на разходите й, но те все още са твърде високи, а е непосилно да харчим парите на старозагорци просто така“ – коментира Емил Христов след срещата на водачите на групи в ОбС с д-р Чавдар Попов. Той подчерта, че пациентите с пневмо-фтизиатрични заболявания няма да останат без лечение, тъй като по същите клинични пътеки разрешение за работа е получила и УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн