Стара Загора с отлична оценка за организацията и провеждането на първия Маратон от веригата „Бягането – начин на живот“

STZAGORA.NET
*
За първи път Стара Загора бе домакин на маратон от веригата „Бягането – начин на живот“, който се проведе днес с участието на състезатели от Португалия, Белгия, Япония, Бразилия, Малта, Украйна, Испания, Чехия, Полша, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Македония, Молдова, Мароко и Швеция. Трасето за провеждането му е сертифицирано съгласно изискванията на Международната федерация по лека атлетика. Първото състезание вече се проведе във Варна.

Маршрутът премина по бул.“Цар Симеон Велики“, бул. „Никола Петков“ и в района на магазин „Метро“ участниците правиха обратен завой и по същия маршрут се насочваха към Община Стара Загора, където бе даден стартът. Участниците в маратона пробягаха 4 обиколки, в полумаратона 2, а в дистанцията 10.550 км.- една обиколка. В бягането участваха над 330 състезатели, от които 93-ма в класическата дистанция 42,2 км.

Министърът на спорта Красен Кралев окичи с лавровия венец победителя в класическата дистанция Лахсен Мохраджи от Мароко, който финишира с време 2:26:03 ч. При жените първа е Николина Сустич, която пробяга дистанцията за 2:54:53 ч. В Стара Загора бяха и победителите от Маратон Варна Еверлин Косгей (Кен) и Ахмет Насеф (Ит). Заедно с 30-годишната Косгей, която е шампионка на Кения на 10 000 м за девойки, дойдоха и нейните сънародници Кенеди Кипкиего и Патрик Муриуки, които завършиха втори и трети при мъжете във Варна.

В полумаратона Милица Мирчева се класира първа на дистанцията 21,1 км с време 1:23:59, а при мъжете пръв е Йосеф Сбаай от Мароко.

Първи в дистанцията 10,5 км финишираха Моника Георгиева и Тодор Канев с време съответно 0:42:20 мин. и 0:35:50 мин.

„Организацията е перфектна, много добре проведено състезание, при много тежко време, въпреки това се получи много силно бягане. С финален спринт беше решен победителя, което е уникално за маратонско бягане, секунди деляха първите трима, много силна конкуренция . Домакинството на Стара Загора премина при отлична организация, надявам се следващата година да има още по-жестока конкуренция и добри резултати, заяви министър Кралев.

Той награди и заместник-кмета на Стара Загора Красимира Чахова която се класира първа при ветераните и 9-та на дистанцията 10,5 км. Всички финиширали получиха медали от организаторите.

Общият награден фонд на Маратон Стара Загора е 55 000 лв., а победителите при мъжете и жените получават по 4 000 евро.

Трайното участие на силните атлети в трите маратона се гарантира от джакпота, който ще получи комплексният победител от веригата. Той ще бъде определен по точкова система в зависимост от класиранията му в трите състезания и по този начин до последния маратон в София няма да се знае кой ще получи джакпота от 20 000 лв. Големият победител във веригата маратони „Бягането – начин на живот“ ще стане ясен на 9 октомври в София.

Общо 24 състезатели с увреден слух, сред които четирима кенийци и четири кенийки, участваха в маратона. Той е и част от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух, което започва днес в Стара Загора. Първа при жените стана Неле Алдер- Баеренс от Германия с време 2:59:03 ч., а при мъжете пръв финишира Тошиюки Йошида от Япония.

#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн