Георги Първанов допуска вероятността Бойко Борисов да обяви кандидатурата си за президент

STZAGORA.NET
*
Имаме 3-4 кандидати за президент, които са избираеми. Но ние не тръгваме да ги анонсираме по простата причина, че искаме да има една широка коалиция в подкрепа на кандидатурата, която и да е тя. От левицата, от центъра, ако щете и от център-дясно. Трябва да е ясно: в една президентска кампания не може да има разделение на принципа лява или дясна политика. Това заяви в ефира на БТВ лидерът на ПП АБВ и президент на РБългария (2002-2012) Георги Първанов. „За президент ни трябва държавник, трябва ни солиден, мъдър човек, такъв, който българите да припознаят като изразител на техния интерес“ – посочи той.

В отговор на въпрос Първанов коментира възможностите за сътрудничество с БСП. „С ПГ на „БСП -Лява България“ АБВ води активен диалог по законодателни и други инициативи. Спокойно, без припряност, без нерви. Нека да мине тяхното проучване, след което ще седнем на масата и ще говорим. Ние си имаме своя линия. Аз мисля, че би могло да се намери едно добро взаимодействие между широк кръг партии. В този смисъл позицията на БСП е много важна, но отново ще кажа: при нас никой не нервничи, чакаме да се обяви техният резултат и ако този резултат е позитивен ще разговаряме, ако не ние имаме готовност да тръгнем в този по-тесен вариант на центристка формация, коалиция на третия път, различна от двете крайности и мисля, че имаме сериозни шансове за балотаж. И тъй като напоследък ми задават и друг въпрос журналисти ще отговоря, че ние няма да бъдем с ГЕРБ. На тези избори ние тръгваме да борим модела „ГЕРБ“ – модела на назначения президент. Модела на послушния президент. Модела на президента, който създава провокации и напрежение непрекъснато и във външните ни отношения, и в образа на България. Ние сме алтернативата на този модел“.

Председателят на Алтернатива за българско възраждане бе призован за коментар и по отношение на възможността за поста на държавен глава да се кандидатира министър-председателят Борисов. „Поведението му е като на кандидат президент. Направих връзка между излизането на Борисов и потенциалното излизане на Великобритания от ЕС . Т.е., в България би се получил „бекзит “, позволете ми тази игра на думи, заяви Първанов. Според него за изпълнителната власт това означава предсрочни избори и друга роля на ГЕРБ след тях.

Встрани от темата Георги Първанов още веднъж призова българският парламент да изготви единна позиция, с която президентът на страната да отиде на предстоящата среща на високо равнище на НАТО във Варшава. Той бе категоричен, че страната ни само може да загуби от намесата си в спора между съседни нам държави, както и че огромна част от българския народ иска и настоява подобряване на взаимоотношенията ни с Русия. „Ние защо трябва да ставаме заложник в тази полемика, да не кажа в този сблъсък между Турция и Русия? Аз лично бих предпочел по дъното на Черно море да вървят енергийни тръби – газови, петролни – отколкото да плуват по повърхността му военни кораби и в небето над него да летят военни самолети. Ние оказахме солидарността си към ЕС и НАТО. В същото време ние трябва да си извоюваме правото да имаме специфично отношение спрямо Русия. Такава е нагласата на 80 – 90 процента от населението. Вижте позицията на германския външен министър, който поиска падането на санкциите срещу Русия, вижте поведението на Италия. Мога да посоча за пример още поведението на унгарския премиер Орбан или на премиера Ципрас . Т.е., в Европа вече зрее едно друго отношение спрямо Русия“, посочи Първанов. По думите му ако наистина има разнобой между позицията на премиера и министрите на отбраната и външната политика, то последните двама трябва незабавно да подадат своите оставки. „Ако приемем, че позицията на министър-председателя е правилна, аз твърдя това, тогава се питам какво правят министрите на отбраната на и на външните работи, които очевидно са водили разговори, да не кажа преговори, в духа на тази идея. Те просто трябва да си ходят, да си подадат незабавно оставките“.

Лидерът на АБВ изрази становище и относно бъдещето на някои от големите енергийни проекти на България. Според него „Белене“ трябва и може да бъде реализиран, както и „Южен поток“. Проекти, които ще донесат на страната ни милиарди левове инвестиции, десетки хиляди работни места, енергийно бъдеще и независимост. „Аз съветвам Борисов да се срещне и с руския, и с американския президент. Изобщо, да се проведат такива разговори и контакти, един диалог, който да носи ползи на България. Обидно е за държавата ние да следим какво ще си кажат Ципрас и Путин в Атина. Да чакаме да дойде вестител, най-добре самият Ципрас , а той пък взе, че не дойде да ни информира. Става дума за „Южен поток“, става дума за проект, който навремето ние с президента Путин стартирахме. И най-вече това е проект, който трудно може да се случи без България. Но все пак ние трябва да си водим разговорите, както и за „Белене“, впрочем. Може ли ние да говорим, че ще препродадем реактора на трета страна, точно както би се препродала една нафтова печка, да използвам метафората на премиера от днес, а да няма елементарен диалог с руската страна, с фирмата която отговаря за строителството на тези реактори, независимо дали в България, Иран, или другаде по света? Иска ми се „Белене“ да се случи, защото това е националният ни интерес“!
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн