Корнелия Нинова в Стара Загора: Президентът трябва да води политика, еднакво твърда и към Изтока, и към Запада

STZAGORA.NET
*
Изпълнителното бюро на НС на БСП проведе днес изнесено заседание в Стара Загора. На пресконференцията след това, с участието на председателят на БСП Корнелия Нинова и членовете на ИБ Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов и Красимир Янков, на въпроса каква външна политика би трябвало да води българският президент, Корнелия Нинова заяви следното:

“Балансирана, основана единствено на националния интерес, еднакво твърда и на Изток, и на Запад, ориентирана само върху интереса на България и на българския народ. За това се иска освен патриотизъм, и да си човек с характер. И да можеш равно твърдо да кажеш и на Изток, и на Запад, когато интересът на родната ти страна диктува да го направиш.”

БСП не е водила до момента никакви разговори с други политически сили по отношение на евентуална подкрепа за президентската двойка и кампания. Чака се да мине вътрешнопартийното допитване. Ако се наложат разговори с други партии на балотаж, между първия и втория тур, решенията за това ще бъдат взети от органите на партията и ще бъдат публични, прозрачни, достъпни и в никакъв случай скрити и задкулисни, каза Корнелия Нинова. Кандидатпрезидентската двойка на БСП ще бъде обявена в началото на юли, след като станат ясни резултатите от допитването до цялата партия. Това, според нея, трябва да са кандидати, които да получат широка подкрепа, не само от средите на БСП.

БСП ще защитава Бузлуджа като паметник на социалистическа България, като място, където се е зародил социализмът у нас, но не и като символ на тоталитаризма, обясни след зададен въпрос Валери Жаблянов. “След решението на Министерския съвет преди няколко години за прехвърляне на собствеността на Дома-паметник на БСП не е подписан договор и не са уредени съответните документи. Защо това не е направено, аз не мога да отговоря – каза Нинова. – След изказването на г-н премиера, че иска да финансира възстановяването на паметника, направихме необходимото, за да започнем изясняването на ситуацията. От страна на БСП ние се срещнахме с арх. Стоилов, който е с авторските права върху проекта и който по никакъв случай не може да бъде заобиколен според закона в България – нито от правителството, нито от нас. Започнахме да издирваме архива за изграждането навремето на паметника и за самия проект – заедно с него, срещнахме се с министър Рашидов и т.н. – за да намерим най-правилното решение. Има история, тази история трябва да се уважава, да се чете правилно, иначе няма бъдеще” – добави Корнелия Нинова. Стана ясно още, че арх. Стоилов категорично е заявил несъгласието си неговите авторски права да бъдат подменени с друг проект.

Проектът за АЕЦ “Белене” пропадна по геополитически причини – припомни в отговор на въпрос бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той визира факта, че днес България е единствената страна в Европа, която не инвестира в собствената си енергетика. “Може би за някои ще е най-добре България да внася електроенергия, а не да изнася. Но българската енергетика има нужда от нови инвестиции, защото трябва да се мисли с перспектива, дългосрочно – 5, 10, 15 години напред” – каза Стойнев.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн