Министърът на културата Вежди Рашидов свика експерти за проекта за паметника на Бузлуджа

STZAGORA.NET
*
Министърът на културата Вежди Рашидов свика днес работна група от изявени експерти, които професионално да обсъдят проекта за спиране на разрухата на бившия дом-паметник на Бузлуджа. На срещата в Министерството на културата присъстваха председателят на СБА арх. Георги Бакалов, председателят на СБХ Любен Генов, авторът на някогашния проект арх. Георги Стоилов, Николай Овчаров – съветник на министъра, директорите на дирекции в Министерството на културата арх. Уляна Малеева и арх. Димитрийка Добрева, арх. Георги Стоев – гл. архитект на община Казанлък, Галина Стоянова – кмет на Казанлък, както и членове на екипа й.

Както е известно, по време на откриването на Музея на розата в Казанлък министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че държавата ще се опита да спре разрухата на бившия Дом-паметник на БКП на Бузлуджа.

На срещата в Министерството на културата днес бе поканена и младата архитектка Дора Иванова, която е разработила идея за консервация на паметника. Тя представи своя проект.

„В паметника на Бузлуджа синтезът между монументалното изкуство, дело на 18 автори, и архитектурата не беше случаен, но след толкова години разрухата си е казала думата. Винаги съм смятал, че професионализмът трябва да е водещ и затова днес е изключително важно да чуем мнението на автора – арх. Георги Стоилов, както и на специалистите, които са най-компетентни да дадат становище по разработката на проекта за консервация на паметника“ – заяви по време на срещата министър Рашидов. Той е категоричен, че мнението на професионалистите трябва да бъде решаващо в действията на държавата по спирането на разрухата на паметника на Бузлуджа.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн