Ева Паунова – сред 40-те най-влиятелни евродепутати в престижна класация на “Politico Europe”

STZAGORA.NET
*
Българската представителка в ЕП работи по проблемите с преносимостта на онлайн съдържание и за улесняване на трансграничната електронна търговия
*
Представителката на България в Европейския парламент Ева Паунова от групата на ЕНП/ГЕРБ бе обявена тази пролет за една от 40-те най-влиятелни евродепутати сред колегите си, които са 751 на брой. Това стана в престижна класация на базираното в Брюксел американско издание “Politico Europe”. По-рано тя бе обявена за една от 28-те най-дейни европейци от всяка държава-членка на ЕС. През 2015 г. българската представителка получи и наградата за най-добър новопостъпил член на Европейския парламент.

В момента Ева Паунова работи по пакет от над 10 законодателни предложения, съобщи самата тя днес пред медиите в Стара Загора. Една част от тях вече са внесени в Европарламента за разглеждане под формата на регламенти и директиви. Нейната активност по темата е била забелязана и тя е докладчик за Европейската народна партия по три от тези ключови досиета.

Едното от тях, за което тя разказа, е за преносимостта на онлайн съдържание: “Целта е ако закупите и свалите легално на вашите телефони, таблети или други електронни устройства филми, телевизионни предавания, игри, книги и т.н., и решите да пътувате в ЕС, да можете да ги използвате. До момента това в повечето случаи не можеше да се случва. И всъщност имаше голямо разминаване между физическите неща, които можем да си купим, и нещата, които са онлайн. Това е една от най-сериозните предпоставки за фрагментацията на пазара на онлайн-услугите. Което влияе негативно на европейската икономика, и то много.”

В Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите работят по тези досиета и наесен ще ги гласуват. Целта е да бъдат приети до момента, в който през лятото на 2017 г. ще отпадне роумингът в рамките на ЕС.

“По същия начин – каза Ева Паунова – работим и за улесняване на правилата за електронна търговия. Защото ако един бизнес, например от Стара Загора, не е онлайн достъпен, той има контакт с много по-малко потребители. Един български електронен магазин в момента има достъп до 7 милиона потребители у нас. Но за съжаление е изключително трудно да излезе на други пазари. Пречките са много, нужно е попълването на различни видове договори. За един малък бизнес това може да струва над 15 000 евро, т.е. да е непосилно. Затова работим този вид договори да се променят, така че нивата на сумите, които ще са нужни, за да започне един търговец онлайн бизнес и да продава извън страната си, да паднат значително и да бъде много лесно това да се случва” – обобщи Ева Паунова.

Изчислено е, че ако тези пречки отпаднат, икономиката на Европа на годишна база може да нарасне с 400 милиарда евро. Което е изключително важно в момент като днешния, в който ЕС все още не е достигнал предкризисните нива на инвестициите.

“Една от другите теми, по които работим в Европейския парламент и вече година след приемането на плана “Юнкер” виждаме конкретните резултати, е за това, как да отключим заспалите пари в банките и как те да достигат до потенциалните инвеститори. Планът “Юнкер” е с фокус от една страна върху големите инфраструктурни проекти, а от друга – върху предоставянето на повече възможности на малките и средните предприятия. България беше една от първите държави, които кандидатстваха да се възползват по втория стълб. Имаме три търговски банки, които предоставят много по-достъпни кредити на малките и средните предприятия у нас чрез програмите “COSME” и “Инофин”. Целта е над 3000 български предприятия да се възползват само по тези две програми. Над 200 компании вече са се възползвали само в първите 6 месеца” – сподели представителката ни в ЕП.

България е втората държава в Европа по най-много подадени проекти към инвестиционния хъб на Европейската инвестиционна банка. “Има много идеи, които са подадени и те вече се разглеждат. Една част от тях могат директно да бъдат одобрени и да получат финансиране от ЕИБ, а други да търсят потенциални инвеститори на онлай-портала на ЕИБ, които е достъпен до всички инвеститори в Европа. Това дава много по-големи възможности пред тях, които иначе може би не биха разбрали примерно за един проект, който се случва на територията на Стара Загора, да им стане известен” – каза още Ева Паунова. И обобщи: “Изводът е, че европейските институции търсят най-различни форми, за да може добрите идеи да срещнат парите на инвеститорите, за да повдигнем конкурентоспособността и инвестициите в Европа”.

Запитана за очакванията в Европарламента относно последиците от обявения за 23 юни референдум във Великобритания за излизане или оставане на страната в Европейския съюз, Ева Паунова отбеляза следното: “Ако Великобритания излезе от ЕС, ние със сигурност ще станем финансово по-беден съюз, по-малко икономически либерален и в по-малка степен свободно търгуващ. Също така ЕС ще стане и по-малко атлантически и отворен към бъдещо разширяване. Нито една от тези новини не е добра както за Европа, така и за Великобритания. Ще имаме един много променен съюз, ако те излязат. Но ако вотът е такъв, излизането на Великобритания ще бъде един много сложен и труден процес на дезинтеграция. Досега не сме имали страна, която да напусне. Никой не знае как точно ще се случи това и какви ще бъдат конкретните негативи. Но ще има големи промени както на политическо ниво, така и на ниво институции.”

Ева Паунова наскоро е била на работно посещение в САЩ и е констатирала, че американските инвеститори не смеят да инвестират на Острова през последните 6-7 месеца заради голямата несигурност, докато не премине референдумът за така наречения BREXIT. Изводът й е, че не бива да забравяме, че ние сме част от “Златния милиард” най-добре живеещи хора благодарение на позициите, които Европейският съюз има в света. Според нея оградите и изолирането на националните политики не водят до нищо добро.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн