250 учени от четири държави участват в международна научна конференция край Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Има възможности за още съвместни бъдещи проекти със Съюза на учените в подкрепа на дейностите, съпътстващи минните работи, обяви изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД Андон Андонов, който днес откри 26-тата международна научна конференция, организирана от Съюза на учените в Стара Загора. Форумът се провежда на почивната станция на Мините в Старозагорските минерални бани.

Предстои подписването на проект за опазване на биоразнообразието при преместването на коритото на р. Сазлия и проучване на ефекта върху флората и фауната при промяната на ЖП линия, пътища и комуникации, свързана с минните дейности. Тази година по поръчка на „Мини Марица-изток“ експертите на Съюза на учените, клон Стара Загора, изработиха социо-икономическо проучване в региона на община Раднево. И двата проекта са свързани с изисквания на Европейската банка за възстановяване и развитие, която финансира половината от договора за изграждането и въвеждането в експлоатация на два нови роторни багера на стойност близо 26 милиона евро, подписан официално на 20 май.

Андон Андонов благодари за добрата работа на Съюза на учените, клон Стара Загора, и пожела успешна работа на двудневната научна конференция.

Тази година в Международната научна конференция участват повече от 250 учени от четири държави – България, Македония, Албания и Турция. Те ще изнесат доклади в осем научни направления – медицина, екология и морски науки, природоматематически науки, технически науки, ветеринарна медицина и животновъдство, аграрни науки, обществени науки и педагогически науки.

В секцията „Млади таланти“ доклади са заявили 130 студенти и докторанти. Във втория ден на конференцията дистанционно онлайн ще се включат научни работници САЩ, Русия, Турция и Полша.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн