Пловдив търси партньори за Европейска столица на културата

STZAGORA.NET
*
Фондация “Пловдив 2019” обявява две отворени покани за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с които цели да привлече културни оператори и артисти от страната и чужбина, които да се включат в реализацията на инициативата.

Отворените покани са насочени към апликационната книга на града и към нови проекти, свързани с голямото събитие.

1.Поканата за разработване на проекти от апликационната книга на Пловдив е насочена към развиването и преоценката на проектните предложения, с които градът спечели титлата Европейска столица на културата през 2014 г. Това са над 60 проекта, които са част от концепцията на Пловдив “Заедно” за най-голямата културна инициатива на ЕС.

2. Поканата за нови проекти се отваря, за да обогати предварителната програма с допълнителни идеи и проекти и да разшири възможността за участие в нея. Проектът е дългосрочен, затова Общинската фондация търси културни оператори, които да предложат нови идеи и събития до и по време на 2019 година.

Целите, критериите и методиката за оценка, както и апликационните формуляри по двете покани са идентични. Те се различават само в своите приоритети. Всички постъпили предложения ще се разглеждат от експертно жури, в което участват артистичният директор на фондацията, германски консултанти и експерти в различни области. Журито ще разглежда проектите, постъпили в поканата по апликационната книга, всеки месец. Новите проекти ще бъдат гледани на три сесии с три крайни срока през годината. Двете покани ще бъдат отворени в следващите 6 месеца – от 31 май до 10 декември 2016.

Обявяването на двете отворени покани е пореден етап от подготвката на Пловдив за годината на титлата. Резултатите от тях ще бъдат основен ориентир за действията и политиката на фондация “Пловдив 2019” в реализацията на голямото събитие. Целите на фондацията като основен координатор и фасилитатор на проекта са ясно формулирани в текстовете на документите и в синхрон с философията на самата инициатива Европейска столица на културата.

И двете отворени покани са насочени най-вече към дългосрочни проекти за надграждане на капацитета на културния сектор, развиване на публики, отваряне към международни партньорства, взаимодействие с различни общности, създаване на богата и разнообразна програма през 2019 г. Сред основните приоритети са привличането на повече партньори от България и чужбнина, с цел създаване на устойчиви проекти, надграждане на българската културна сцена и представяне на българската култура в Европа.

За популяризирането им и за привличането на участници фондация “Пловдив 2019” планира серия от информационни срещи, които ще се проведат в Пловдив и страната през юни и юли.

Пълните текстове на отворените покани, всички съпътстващи ги документи и условия за кадидатстване могат да бъдат намерени на уебсайта на ОФ „Пловдив 2019“.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн