6 драми, 2 комедии и политически трилър в битка за приза най-добър филм на „Златната липа“ `2016

STZAGORA.NET
*
Девет са филмите, които организаторите на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ `2016 са включили в конкурсната програма на IV-тото му издание. То ще стартира с грандиозно откриване тази събота от 17,30 часа пред Операта в Стара Загора. И 9-те ленти са произведени през 2015 година. Прецизната селекция е отсяла амбициозни творби на млади и вече утвърдени режисьори от Дания, Унгария, Русия, Естония, Косово, Сърбия, Полша, Австрия и България. Един от филмите представя заплетен политически трилър. Останалите заглавия, през сълзи и смях, разказват вълнуващи човешки истории.

Трилърът идва от Дания и е режисиран от Кристина Розендал. Носи многозначителното заглавие „Идеалистът“ и разказва за журналист, който попада на следи от инцидент с американски бомбардировач с ядрени бойни глави, катастрофирал 18 години по-рано в ледовете на Гренландия. Прожекцията му е на 31 май от 11 часа в Операта.

Родното кино ще се представи с нашумялата лента на Ивайло Христов „Каръци“. Филмът разнищва сложен възел от любов, разочарования и надежди, в който са оплетени група съученици от горните класове в малък провинциален град. „Каръци“ ще се прожектира на 29 май от 19 часа също в Операта.

Руското предложение е режисирано от известния майстор на драмата Александър Котт и се казва „Инсайт/Сляпа любов“. Любовта тук се оказва сляпа и в прекия смисъл на думата, тъй като главният герой е изгубил зрението си, но се запознава с необикновена жена, която има способността да вижда повече от другите. Гледайте го на 29 май от 17 часа в Операта.

Слепотата белязва и полската драма „Карт Бланш“ на режисьора Яцек Люсински (на втората снимка). Филмът е по действителен случай за уважаван гимназиален учител, който крие постепенното си ослепяване от всички около него с надежда да помогне на учениците си до края на училищните изпити. Прототипът на главния герой – Мачией Биалек, все още преподава в Люблин гимназията и е високо уважаван и обичан от своите ученици. Гледайте го на 30 май от 17 ч. и на 31 май от 21 часа в Операта.

„Грубер си отива“ е история от Австрия на режисьора Мари Кройцер, която разказва за егоцентрик, живеещ на пълни обороти, без да го е грижа за разходите. Новината, че е болен от рак обръща живота му на 360 градуса. Прожекцията на филма е от на 29 май от 15 часа в Операта и на 30 май от 21 часа в библиотеката.

Унгарският филм „Утринна треска“ представя историята на една любов, родена при странните обстоятелства на Холокоста. Историята се развива в шведски рехабилитационни лагери през есента и зимата на 1945 г. „Утринна треска“ е базиран на истинската история на родителите на режисьора на филма – Петер Гардош. Гледайте го на 31 май от 13 часа в Операта

„Хром“ е филм за съзряването, копродукция на Албания, Косово, Германия и Гърция, режисиран от Бужар Алимани. Филмът разказва за глухоняма майка, която трябва да се грижи за двамата си сина. По-големият е само на 15, но започва работа в местната хромова мина. Когато майката и един съсед се сближават, новата бащинска фигура провокира бунтовническия дух на навлязлото в пубертета момче. Единственият лъч в тунела е неговата необикновена и привлекателна учителка по математика. Прожекцията е на 29 май от 13 часа в Операта.

Военната драма „1944“ (на първата снимка) разказва за последната година от Втората световна война на естонска земя. Мъжете се бият на границата на Европа и Русия. Някои са отведени в Червената армия, други във „Вафен СС“. Трябва да бъдат направени избори не само от войниците, а и от техните близки. Филмът на Елмо Нюганен се превръща в най-успешния естонски филм в местната бокс офис история. Гледайте го на 30 май от 13 часа в Операта и от 15 часа в библиотеката.

Сръбският „Анклав“ на режисьора Горан Радованович ще ни пренесе в Косово през 2004 г. – 5 години след края на войната. В малък сръбски анклав, живее 10-годишният Ненад заедно с баща си Воислав и болния си дядо Миладин. Неговото най-голямо желание, да играе с други деца, изглежда непостижимо. Отново и отново през пролуките на бронирания танк, той вижда две албански момчета на неговата възраст и 13-годишното овчарско момче Башким, което е изгубило баща си по време на войната и мрази сърбите. Ще играят ли те заедно? Прожекцията на филма е на 30 май от 15 часа в Операта и на 1 юни от 17 часа в библиотеката.

Журито ще обяви наградените филми на 1 юни на специална пресконференция за медиите и ще връчи наградите същата вечер на церемония по закриването на фестивала от 18 часа в залата на Държавна опера Стара Загора. Тогава ще бъде показан отново наградения филм.

Входът за всички прожекции и събития по време на фестивала е напълно безплатен. Разгледайте пълната програма на фестивала на www.thegoldenlinden.com и изберете своите фаворити.

Пресцентър „Златната липа“ `2016
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн