С уникални тържества почетоха Стара Загора в Самара

STZAGORA.NET
*
„С уникални тържества в Самара бяха отбелязани 140-годишнината от ушиването на Самарското знаме и 50-годишнината на улица „Стара Загора” в руския град” – разказа Олег Стоилов, който бе начело на бизнес делегация, която гостува на празника.

„Трудно може да се опише това, което видяхме, то трябва да се преживее на място”, обясни Стоилов. Двете годишнини са обединени в един общ празник, а празничното насторение личи в целия град. „Впечатлението то самарските улици е трудно разбираемо за нас, целият град е брандиран със символите на този празник. На пешеходната улица има над 50 големи билборда, които показват в развитие историята на Самарското знаме. Това е нещо уникално и силно въздействащо”, споделя Олег Стоилов. По цялата набережна улица е сима знамена големи транспаранти, пак със символите на празника.

Кулминацията на тържествата е на 18 май. Денят е започнал с молебен в Иверския манастир, където е ушито Самарското знаме. На молебена са присъствали всички ръководители на града и на различни институции. След това присъстващите и старозагорската делегация са поднесли цветя пред паметника на Пьотър Алабин, инициатор за създаването на Самарското знаме.

„Най-голямо впечатление ми направи отношението към нас, което трудно може да се предаде с думи. Иверският манастир е базата на българо- руските отношения”, коменитра Олег Стоилов. След това в сградата на Самарската филхармония е започнало тричасово уникално тържество. В първата част на фона на симфонична музика е разказана историята на създаването на Самарското знаме до връчването му на подп. Калитин. Във втората част на фона на музика от Панчо Владигеров, са пресъздадени боевете при Стара Загора и Шипка, а третата част е била посветена на отношенията между Самара и Стара Загора. „Имаше страхотно изпълнение на песента „Хубава си моя, горо”, ние също не се сдържахме и запяхме”, разказва водачът на старозагорската делегация.

На церемонията са били наградени и всички допринесли за построяването на улица „Стара Загора”. Общо 15 училища в Самара са се представили с постери, на всеки от които е написано със снимки и факти, какво е допринесло училището за връзките със Стара Загора.

„Имах възможност да поднеса привествие от името на нашата делегация, представено беше и видеопослание от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, публиката бе много впечатлена”, разказва Олег Стоилов. Той получи почетна грамота и медал за заслуги пред Самара, а всички участници в старозагорската делегаци получха и юбилеен медал „50-години улица „Стара Загора” и 140-години Самарско знаме”. На Иверския манастир и на администрацията на град Самара нашата делегация е подарила художествени изображения на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора” със Самарското знаме.

„Всичто беше уникално, но ние бяхаме отшили там да развиваме бизнеса”, обяснява председателят на ТПП. В делегацията участваха представители на старозагорските фирми Болид и Роял сън и на казанлъшките НИТИ и Завод за пружини. Най-напред са имали среща със Самарската Търговско-промишлена палата, на която са набелязани конкретни стъпки за развитие на междуфирмените отношения от двата побратимени града. На кръгла маса, организирана от администрацията на град Самара и посветена на оценката на потенциала и развитието на икономическите отношения между Самара и Стара Загора присъстваха заместник кмета, ръководители на икономическия департамент и много представители на местния бизнес. Всеобща беше оценката, че отношенията не са на необходимото ниво, а потенциалът е страхотен. „Мисля, че заедно с всички дурги бизнес организации и Общината, можем да се възползуваме от нагласата на Самара за развитие на отношенията между двата града. Ще получим пълна подкрепа на всякакво ниво”, категоричен е Стоилов. По думите му е имало и подготвени двустранни срещи, които са показали реалния потенциал на съвмеснните отношения. „Аз съм оптимистично насторен. Рационално трябва да разглеждаме нещата и да използуваме възможностите и историческите дадености , които са сериозна предпоставка за развитие. Стара Загора би могла да бъде в основата не само на връзките със Самара, но и с цяла Русия”, убеден е Олег Стоилов.



#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн