За 21–ви път в Стара Загора – пленер по живопис „Дружба 2016“

STZAGORA.NET
*
От 8 до 17 юни Стара Загора ще бъде домакин на 21-то издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора. За участие в проявата са поканени художниците Владимир Башкиров, проф. Бисера Вълева, Живко Иванов, Станимир Видев, Ивелина Иванова, доц. Борис Желев, Ангел Герджиков, Георги Златев и Георги Михов. Изложбата с творбите на пленеристите ще бъде представена в галерия „Байер“ на 17 юни от 18:00 часа.
Пресконференцията за представяне на авторите ще се състои на 9 юни от 11.30 ч. в зала „Байер“.

***
Владимир Башкиров
Роден е през 1965 г. в гр. Куйбишев (днес Самара), Русия. През 1985 г. завършва Средното художествено училище в родния град, а висше, със специалност „Изоразително изкуство“ – през 1997 г. От 2001 г. до днес е директор на Детска художествена школа №2 в гр. Самара. От 2013 г. е носител е на званието „Заслужил деятел на културата на Руската Федерация“. Като художник Владимир Башкиров работи в жанровете портрет, пейзаж, стенопис, абстрактна живопис. Участва в редица художествени прояви, организирани от Съюза на художниците на Русия в Москва, Санкт Петербург, Самара, Саранск, Яранск и др. Има девет самостоятелни изложби в градовете Самара, Толиати, Новокуйбишевск, Жигулевск. От 26 март 2015 година е член на Съюза на художниците на Русия.

Проф. Бисера Вълева
Родена е през 1964 г. в гр.София. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович“, специалност „Стенопис“ при проф. Мито Гановски. Понастоящем е професор по „рисуване и композиция” (2013) в СУ „Св. Климент Охридски”; редовен преподавател в специалност „Изобразително изкуството” (ФНПП, СУ) и хоноруван в НХА, по дисциплината „Живопис” в специалностите „Графика” и „Книга и печатна графика”. Работи в областта на живописта – кавалетна и монументална. Член е на СБХ/Съюз на българските художници/ и има над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Нейни работи са притежание на НХГ, държавни галерии, частни сбирки както в България, така и в Македония, Румъния, Русия, Германия, Великобритания, Кипър, Молдова, САЩ, Канада, Испания и др. Живее и работи в София.

Живко Иванов
Роден е през 1953 г. в гр. Бургас. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. се дипломира в НХА “Николай Павлович“. Член е на СБХ. Осъществил е над 50 самостоятелни изложби, като част от тях са в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия „Любке“, в Белгия, Холандия и Чечения, в галерия “Бисквитената фабрика” в Нюкасъл, в Сърбия и др. Живко Иванов е първият български художник, който представя страната ни на 62-то издание на летния фестивал на културата в Любляна, Словения. Два пъти е носител на званието „Художник на гр. Бургас“. Живее и работи в Бургас.

Станимир Видев
Роден е през 1957 г. в с. Баня, Пловдивско. Завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1984г. – специалност „Живопис“ в НХА, в класа на проф. Добри Добрев. Член на СБХ.
Художникът е двукратен носител на наградата “Пловдив” за живопис през 1997 и 2007 г., на Националната награда „Васил Левски” за 1987 г., на наградата за живопис на Биеналето на миниатюрата в Русе 2009 г., на Наградата за живопис на Биеналето на малките форми в Плевен през 2010 г. и др. Творби на Станимир Видев присъстват в една от най-известните и богати колекции – тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен. Авторът живее и работи в Пловдив.

Ивелина Иванова
Родена е през 1981 г. в гр. Шумен. Завършила е специалност „Графика“ във Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“ и магистратура в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Има няколко участия в национални художествени изложби – Бургас, Разград и др. Редовен участник в живописни пленери. Носителка е на наградата „Тракийски конник“ от „Есенен салон“ – Стара Загора `2008. Живее и работи в гр. Шумен.

Доц. Борис Желев
Роден е през 1961 г. в Сливен. Завършил е специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство – Живопис“ във Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ през 1992 г. при проф. Николай Русчуклиев. През 2001 г. е приет за член на СБХ. От 2003 година е доцент по „Стенопис“, а понастоящем – декан на Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ. В областта на стенните изкуства проектира и реализира предимно в техниките витраж и мозайка за обществени, частни и сакрални обекти. Реализирал 10 самостоятелни живописни изложби. Има множество участия в колективни национални и международни изложби. Работи и в областта на графичния дизайн.

Ангел Герджиков
Роден е през 1969 г. в гр. Пловдив. Завършил ССХУ „Цанко Лавренов“ в родния град. През 1995 г. се дипломира във Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност “Живопис”. Има реализирани 12 самостоятелни изложби, някои от които в галериите – „Възраждане“, Пловдив, „Валер Арт“, София, „Ларго“, Варна, Художествена галерия – В. Търново и др. Реализирал е многобройни участия в различни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта.Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.

Георги Златев
Роден е през 1969 г.в Стара Загора. Завършва Художественото училище за изящни изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” в гр. Казанлък през 1988 г. През 1995 г. се дипломира в университета “Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново, със специалност “Живопис”. Георги Златев работи в областта на живописта и витража. Член е на СБХ. Има зад гърба си 6 самостоятелни и участия в множество групови изложби. Лауреат на Награда от Есенния салон – Стара Загора `1997 и на Наградата на „Хайнекен“ на Второто Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, Стара Загора `2008. Живее и работи в Стара Загора.

Павел Михов
Роден е през 1958 г. в Стара Загора. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1977 г. Има участия в Биеналето за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето“ – Бургас, в изложба на Южнобългарските художници – Пловдив, Национален конкурс на „Алианс България“ за живопис, скулптура и графика. Предоставял е живописни платна за участие в Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ – Стара Загора. Редовен участник в изложбите на Дружеството на старозагорските художници. Живее и работи в Стара Загора.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн