Археолози от цялата страна се събраха на 55-тата Национална археологическа конференция в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
В Стара Загора днес бе открита 55-тата Национална археологическа конференция. Тя ще продължи 4 дни – от 25 до 28 май. В нея участват 120 археолози от цялата страна. Организатори са Община Стара Загора, Регионалният исторически музей и Националният археологически институт с музей при БАН.

Приветствие към участниците отправи областният управител инж. Георги Ранов. „Стара Загора заслужава да бъде домакин на това престижно научно събитие, защото е град с 8-хилядолетна история, един от най-старите в Европа, люлка на европейската цивилизация. Конференцията, която откриваме днес, е значимо не само за Стара Загора, но и за цялата европейска археологическа общност събитие. Убеден съм, че лекциите, предвидени в програмата, ще представят нови интересни факти и открития за нашата история. Те ще набележат и нови насоки във Вашата дейност занапред” – обърна се към присъстващите областният управител.

Приветствие към участниците на конференцията поднесе и заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Археологическата конференция се провежда с участието на водещи специалисти от цялата страна. На нея ще бъдат изнесени 20 доклада за постигнатото от родната археология през 2015 г. на теми от праисторията до Средновековието.

Докладите за работата на старозагорските археолози и на теми, свързани с историята на античния град Августа Траяна, бяха представени в началото на конференцията от Петър Калчев („Праисторически проучвания в Старозагорско“) и Мария Камишева („Археологически резерват „Августа Траяна–Верея–Стара Загора“: история, проучвания, проблеми“). Интересен доклад на тема „Основаване на Августа Траяна: датиране и обстоятелства“ представи проф. Диляна Ботева от Софийския университет „Св. Климен Охридски“. Водещият български епиграф Николай Шаранков докладва на тема „Епиграфското наследство на Августа Траяна“ след откритите и разчетени през 2015 г. нови надписи. Сред лекторите е и професор Сунгджоу Лий от Национален университет „Kyungpook, Teгy”, Южна Корея. Неговият доклад утре следобед ще бъде на тема “Археология на праисторията в Североизточна Азия”.

Резултатите от работата на българските археолози през 2015 г. са събрани в сборника „Археологически открития и разкопки“ – 900-странично представително издание на НАИМ при БАН с твърди корици, голям формат, което има и CD-вариант и се следи с жив интерес от специалистите у нас и в чужбина. В него за проучванията си разказват 170 автори – близо 80% от гилдията в страната. Изданието е отпечатано с финансовата подкрепа на Община Стара Загора. То се разпространява в българските музеи, университети и библиотеки.

*
ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА:










#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн