Стара Загора се включи и тази година в Европейската нощ на музеите

STZAGORA.NET
*
Европейската нощ на музеите в Стара Загора беше наситена с множество концерти и изложби. Една от тях, “Стъклото през хилядолетията”, представя различни видове съдове от периода от II в. сл. Хр., до последните години на XX в., както и накити от II в. до XIV в. „Идеята е да покажем стъклото в развитие от античността до наши дни. Имаме стъкло от източните римски провинции и от самия Рим. Показваме над 300 експоната, една част от тях, за първи път пред старозагорци. Тук има невероятни бутилки, сервизи и други съдове. Нека хората да се насладят и видят това невероятно дело на изкуството.“ – сподели директорът на Регионалния исторически музей Стара Загора – Петър Калчев.

На тържествена церемония бяха наградени и дарителите за изминалата година. Един от тях, Румен Манов – историк и археолог, дари оригинален плакат-програма, издаден по случай обявяването на Независимостта на България от 1908 година. С нея княз Фердинанд се връща от Велико Търново в София като цар на българите. „Всичко беше реставрирано и почистено за три месеца, защото плакатът е почти метър голям. Намерен е на вторични суровини. Сега програмата ще краси една от залите на старозагорския исторически музей. Също така дарявам и оригинални снимки с посвещение и автографи на Христина Морфова”, обясни Манов. Той дари на старозагорската художествена галерия, в лицето на нейния директор проф. Марин Добрев, картина на известната старозагорска художничка – Веса Абрашева. “Картината се казва „Зимна Варна“, купих я преди години от дъщеря й в София, реставрирах я и я рамкирах . Тръгвайки към Стара Загора реших , че най-подходящо е тази старозагорска картина да намери своето достойно място във вашата прекрасна галерия.“ сподели дарителят.

Отворени за посещения в Европейската Нощ на музеите бяха и музеят “Неолитни жилища”, архитектурният комплекс “Музей на религиите” и Късноантичната мозайка от частен римски дом, IV в.

Друг акцент в празничната нощ беше отбелязването на 80-тата годишнина на Радио Стара Загора. Събитието беше ознаменувано с голям концерт в центъра на града под мотото „Нашето радио, в нашия град”. С партньорството на Община Стара Загора, на сцената излязоха звездите Милица Гладнишка, Орлин Павлов, тромпетистът Венцислав Благоев и Военният биг бенд на Втора тунджанска бригада с диригент капитан Цветомир Василев. Програмата включваше популярни джаз стандарти и песни на български композитори. „В годините тук са израствали много журналисти. От името на общинското ръководство имам удоволствието да благодаря на работещите в Радио Стара Загора за това, че те служат за коректив на всички общински дела и в същото време са изключително обективни и полезни. Пожелавам им да бъдат здрави, да отпразнуват още няколко пъти по 80 години и всички ние да се радваме на тяхното присъствие. На добър час!“ – пожела заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова на участниците в концерта.


#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн