Старозагорски археолог е сред 5-те най-добри в България. Ще бъде награден по време на Националната археологическа конференция под липите идната седмица

STZAGORA.NET
*
На предстоящата 55-та Национална археологическа конференция, която за пръв път от много години насам ще се проведе в Стара Загора от 25 до 28 май, с една от петте национални награди за най-добри постижения в археологията ще бъде удостоен археолог от старозагорския Регионален исторически музей. Новината сподели в аванс доц. д-р Христо Попов – зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН (вдясно на снимката), който се срещна днес с журналисти заедно с директора на РИМ Петър Калчев. Името на наградения ще стане ясно идната сряда, когато годишните награди на Министерство на културата за постижения в областта на археологията ще връчи зам.-министър доц.д-р Бони Петрунова.

“Стара Загора е знаково място за археологическото наследство в България. Районът е с най-високата гъстота на праисторическите могили в цялата Горнотракийска низина, тук са уникалните медни рудници в местността Аибунар, Неолитните жилища, многобройни археологически обекти от тракийския, римския период и Средновековието правят региона един от най-богатите в страната” – така обясни избора на града-домакин на конференцията доц. Христо Попов. Той сподели, че Стара Загора е спечелила в конкуренция с още два големи града.

Участие в 55-тата Национална археологическа конференция в Стара Загора с 20 доклада за постигнатото през 2015 г. на теми от праисторията до Средновековието ще вземат 120 археолози. Това е най-представителният форум, на който се представят всички археологически открития през приключилата кампания. В Стара Загора ще дойде и професор от Южна Корея, който ще изнесе доклад за праисторията в Югоизточна Азия. Заради забавяне с визите засега не е потвърдено участието на археолози от Иран.

Докладите за работата на старозагорските археолози ще бъдат представени в началото на конференцията от Петър Калчев (“Праисторически проучвания в Старозагорско”) и Мария Камишева (“Археологически резерват “Августа Траяна–Верея–Стара Загора”: история, проучвания, проблеми”). Интересен доклад на тема “Основаване на Августа Траяна: датиране и обстоятелства” ще представи проф. Диляна Ботева от Софийския университет “Св. Климен Охридски”. Водещият български епиграф Николай Шаранков ще докладва на тема “Епиграфското наследство на Августа Траяна” след откритите и разчетени през 2015 г. нови надписи.

Резултатите от работата на българските археолози през 2015 г. са събрани в сборника “Археологически открития и разкопки” – 900-странично представително издание на НАИМ при БАН с твърди корици, голям формат, което има и CD-вариант и се следи с жив интерес от специалистите у нас и в чужбина. В него за проучванията си разказват 170 автори – близо 80% от гилдията в страната. Изданието е отпечатано с финансовата подкрепа на Община Стара Загора. То се разпространява в българските музеи, университети и библиотеки.

55-тата Национална археологическа конференция ще бъде открита идната сряда от 15.00 часа в залата на Регионалната библиотека “З.Княжески”. През трите дни на провеждането й там ще бъде подредена и постерна изложба, представяща най-добрите постижения на българската археология през последната година.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн