В навечерието на 24-ти май ТЕЦ “Марица-изток 2” ЕАД дари книги в Стара Загора и Нова Загора

STZAGORA.NET
*
Тази година дружеството отбелязва 50 години от създаването си
*
В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24-ти май, най-голямата топлоелектрическа централа в страната ТЕЦ “Марица изток 2” ЕАД дари книги на библиотеки и училища в градовете Стара Загора и Нова Загора. Инициативата е част от отбелязване юбилейната 50-годишнина на дружеството.

„Мотото на ТЕЦ „Марица изток 2” е „Енергия за живот”. И да, вече 50 години произвеждаме електроенергия за милиони хора. Същевременно в продължение на половин век провеждаме социално отговорна политика и следваме корпоративните си принципи за осъществяването й, защото за нас най-важен е човешкият фактор. Днес, в навечерието на 24-ти май, насочваме вниманието си именно към книгата. Вярваме, че книгите са сила и имат влияние върху всеки един от нас. Те ни разкриват невиждани светове. Отвеждат ни е в едно друго време и пространство и никога не ни оставят да се чувстваме самотни. Дават ни енергия да продължим напред и да има утре” – заявиха от дружеството.

Сред дарената литература във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков” – Стара Загора, СОУ „Васил Левски” – Стара Загора, библиотека „Родина” – Стара Загора и библиотеката при НЧ „Диньо Сивков” – Нова Загора, са произведения на класици като Иван Вазов, Алеко Константинов, майсторите на късия разказ Елин Пелин и Йордан Йовков, както и заглавия от Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски, Пенчо Славейков и др. От ТЕЦ „Марица изток 2” помислиха и за най-малките ученици, като дариха литература от Дора Габе, Леда Милева, Елисавета Багряна (стихове за деца), Валери Петров и др.

Библиотечните фондове на просветните институции получиха над 200 заглавия, по-голямата част от които от български автори от Възраждането и след Освобождението. Немалка част от книгите принадлежат към периода на Новата българска литература. Сред дарените заглавия има и такива от чужди автори по предпочитание на ръководствата на библиотеките и училищата, предвид интереса на читателите им.

Ръководството на ТЕЦ „Марица изток 2” даде заявка, че днешното дарение няма да е последната такава инициатива на дружеството. Днес централата е модернизирана и е с обща инсталирана мощност от 1620 мегавата. Дружеството произвежда екологично чиста електроенергия с изградените сероочистващи инсталации на всичките си осем енергоблока.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн