Община Стара Загора с амбициозна програма за инфраструктурни проекти през тази и следващата година

STZAGORA.NET
*
“От вчера Стара Загора вече има класиран проект за разширението с още 40 декара на Новия парк. Проектът е съгласуван с Камарата на архитектите и лично на мен много ми харесва” – съобщи днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Това отваря пътя за началото на техническото планиране. Предстои да се пусне и обществена поръчка за избор на изпълнител на разширението. В момента се събарят старите сгради в южната част.

Tepeнът, безвъзмездно предоставен от държавата на Община Стара Загора на 2 март 2016 г., ще добави нова площ към oткpития пpeз oктoмвpи 2015 г. пapк от 90 дка нa мяcтoтo нa бившите артилерийски кaзapми. Така общата паркова площ ще стане 130 декара. Допълнителният терен ще бъде използван за доизграждане и разширяване на новия парк за отдих и спорт. Пpeдвидено е през cлeдвaщитe 3 гoдини да бъдe пocтpoeнa и cпopтнa зaлa c 3000-4000 мecтa на стойност 10-12 млн.лв., ocигypeни oт дъpжaвaтa и общинaтa.

Допълнителните средства на Община Стара Загора по възложените нови улици и тротоари в кв. “Самара-3″ ще са общо 600 хиляди лева. За частична подмяна на водопровода в кв.”Три чучура-север” от МРРБ идват 1,5 млн. лв. За канализация са осигурени други 2 млн. лв. от ПУДООС към Екоминистерството. Ще се работи през зимата. Асфалтирането на улиците е предвидено за пролетта на 2017 г.

Кръговото при БИЛЛА е тежък обект, който далеч надхвърля обема работи за обикновено кръстовище от този вид – с корекция на дерето, с хващане на отпадните води, които досега се изливаха в него и решаване на въпроса за миризмите от тях в кварталите “Три чучура-юг” и “Казански” – каза кметът. Труд и ресурси е отнел и кожухът на силовия електрически кабел, собственост на Енергийния системен оператор, който минава оттам. Срокът за завършване на кръговото е краят на юни.

Покритият плувен басейн е бил в крайно лошо предаварийно състояние и е можело да се срути, предизвиквайки тежък инцидент, каза още кметът. Общината действа за обновяването му с възможно най-малко допълнителни средства – около 500 хил. лв. Начинът е икономичен, но по-бавен от другите възможни, без обаче да прави компромиси със сигурността на сградата. За целта се използват съветите на най-добрия консултант у нас по аварирали конструкции или конструкции в предаварийно състояние – проф.д-р Йордан Милев от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Забавянето идва от необходимостта да се използва специален високоякостен бетон за укрепване на поддържащите колони. Срокът за завършването на обекта от страна на изпълнителя остава краят на месец август.

Необходими са и корекции по изпълнението на асфалтовите работи по бул. “Столетов” от страна на изпълнителя – фирма “Пи Ес Ай”. Но няма да се кърпи, а ще се асфалтира изцяло след фрезоване на целия асфалт. Преди това обаче ще бъдат осъвременени минаващите през кръстовището на “Отец Паисий” и “Столетов” ВиК-съоръжения.

Все в посока взискване към качеството на ремонтите повторно ще работи и “Щрабаг” в междублоковото пространство срещу стария МОЛ в кв. “Самара-1″. Фирмата ще асфалтира за собствена сметка цялото пространство, върху което асфалтът е нарушен. Както и детската площадка с настилката и оградата й.

Друго междублоково пространство – в кв. “Казански” – ще оправя за своя сметка и изпълнителят – фирма “Елми”. Ще се извърши цялостно фрезоване и преасфалтиране на междублоковото.

По Оперативна програма “Региони в растеж” Община Стара Загора ще обяви през тази година обществените поръчки за изготвяне на проектите за обновление на парк “М. Кусев” (Аязмото), на пешеходната зона в центъра на Стара Загора, площта зад Универсалния магазин, площада пред Общината и втория етап на Транспортния проект, включващ автоматизирана система за таксуване в градския транспорт, видеонаблюдение в града и монтирането на интелигентни светофари. Изпълнението на всичките тези проекти ще започне през 2017 г. Това ще бъде и годината, в която цялостно ще бъде демонтирана горната конструкция с платната на жп-надлеза при “Бисер Олива”. Вместо досегашните 3 ленти пътят към кв. “К.Ганчев” и южния вход/изход на Стара Загора ще стане четирилентов, което значително ще повиши пропускливостта му. Тъй като там за няколко месеца изобщо няма да може да се преминава, ще бъдат определени алтернативни маршрути в западната и източната част на града. Проектът ще струва около 5 млн. лв. за общо 3 моста – над жп линията, над бул. “Славянски” и над локалното платно, по думите на зам.-кмета по строителството инж.Янчо Калоянов.

По програмата за нови социални жилища (ОП “Региони в растеж”) ще се преустрои сградата на бившата Метрология. След изпълнението на проекта и настаняването на нуждаещите се тя ще има домоуправител, който ще следи за поддържането й в изряден вид.

По проекта за създаването на нов гробищен парк западно от с.Богомилово земя няма да се отчуждава, тъй като теренът е общински. Ще се прави обаче път за достъп. Досегашният гробищен парк ще се използва до края на тази година, съобразно с броя на свободните места.

Тази година ще бъдат премахнати нови незаконни постройки в старозагорския квартал “Лозенец”. Първите, на чиито обитатели вече са връчени констативни протоколи, са 40 паянтови постройки в западната част на квартала, до дерето, което е между него и кв. “Три чучура-север”. Предстои връчването на заповедите с 30-дневен срок, предписващ сградите да бъдат премахнати от обитателите им. След който при необходимост ще влязат булдозерите. Има останали и 92 незаконни постройки на територията на парк “Борова гора”. Чака се оформянето и предлагането на алтернативни терени.

Започва и подготовката на работни проекти за водоснабдяването и канализацията на кв. “Лозенец” – в законовата му част. Целта е да се “хванат” водите още от високата част на Стара Загора, за да не смъкват оттам надолу в града пясък, чакъл и боклуци, които задръстват отводнителната система.

Както вече съобщихме в отделен текст, Общината очаква становище от юрист, определен от Сдружение „Запазете Бедечка“ по едноименния казус, как да се реши спорът по начин, който, от една страна, да запази парковата растителност, а от друга да защити интереса на собствениците на УПИ-та и на Общината. Веднага след като юристът даде вариант за законово решение, старозагорската общественост ще бъде запозната с него.

Засега в изпълнение на Подробния устройствен план в квартал „Бедечка“ са дадени 6-7 разрешителни за строеж, включващи сградите в северната му част – до магазин „Лидл“, както и вече пуснатия в експлоатация магазин на „Кауфланд“ в южната част.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн