Лекари спасиха жена с „електрическа буря” в Болница „Тракия”

STZAGORA.NET
*
Електрофизиологичното изследване на сърцето и радиофреквентната аблация се прилагат само в 4 клиники в страната

Д-р Михаил Протич

Операционна в Болница "Тракия"

Жена, изпаднала в изключително рядкото състояние на „електрическа буря”, спасиха лекарите в Болница „Тракия” в Стара Загора. Пациентката е получила пристъпи на камерна тахикардия и чести електрошокове от специален „пейсмейкър”, наречен кардиовертер дефибрилатор. Те не са могли да бъдат овладяни с медикаментозно лечение и са щели да доведат до фатален изход. Едва с извършването на животоспасяващата процедура – радиофреквентна аблация, тя е била спасена от екипа на д-р Михаил Протич и д-р Николай Бонев със съдействието на д-р Васил Трайков от Болница „Токуда”.

59-годишната пациентка е била приета за лечение в Болница „Тракия” с рецидивираща камерна тахикардия. Преди това тя е прекарала миокарден инфаркт и е имала поставен специален пейсмейкър – кардиовертер дефибрилатор. Устройството трябва да спира камерните тахикардии, когато се появят. В нейния случай обаче то не е успяло да овладее пристъпите. Това е довело до появата на 15-20 електрошока за пациентката в рамките на един час. Подобни състояния на тахикардии лекарите се опитват да овладеят чрез медикаментозно лечение. В случая то не е дало резултат. След няколко дни пациентката е била крайно изтощена, с ниско кръвно, в предприпадъчно състояние и с опасност за живота.

Единственият шанс за нея е била радиофреквентната аблация. „Електрическата буря”, нестабилното й състояние и наличието на пейсмейкър, са повишили значително сложността на интервенцията и са изискали наличието не само на един, но на двама опитни електрофизиолози. По тази причина д-р Протич е потърсил съдействие от д-р Трайков от Болница “Токуда”. Двамата са извършили животоспасяващата процедура за шест часа. Тя е започнала на вечерта и е приключила сутринта. В момента жената е в добро състояние.

Радофреквентната аблация е високоспециализиран метод на лечение. Той се извършва само в 4 лечебни заведения в страната, като Болница „Тракия” е единственото сред тях извън София. При него чрез ток се поразяват болните тъкани в сърцето, които причиняват тахикардии и аритмии. Това дава възможност за трайно премахване на проблема при пациентите. Другият метод на лечение при аритмиите и тахикардиите е медикаментозният. Той обаче не води до трайно отстраняване на заболяването. Затова радифреквентната катетерна аблацията, според новите препоръки на европейското и американското кардиологични дружества е златен стандарт и първи избор за лечение при повечето тахикардии.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн