Изложба “Крехка толерантност” в Музея на религиите ще разкаже за културата, гоненията и спасяването на евреите 1933-1945 г.

STZAGORA.NET
*
На 19 април (вторник) от 17:30 ч. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Крехка толерантност“.

Изложбата „Крехка толерантност“, подготвена от Националния исторически музей – София, е акцентът в Лабораториите „ЕвроВизия“, провеждани в страните-участнички в европейския проект ЕМЕЕ – Германия, Словения, Италия, Португалия, Франция, Австрия и България.

Тя разказва за спасяването на евреи в Европа по време на Холокоста в светлината на общоевропейската история от периода на Втората световна война. Състои се от 14 пана, представящи в снимки и документи религията, традициите и културата на еврейската общност; хроника на преследването на евреите в Европа в периода 1933-1945 г.; антиеврейските погроми; концлагерите; снимки на спасени евреи от Дания и Албания; документални свидетелства от Централния държавен архив за спасяването на българските евреи; снимки и информация за 20-те българи – „праведници на света“, рискували живота си, за да помогнат на съгражданите си. Показана е и темата за драматичната съдба на евреите от новопридобитите Беломорска Тракия и Вардарска Македония.

Изложбата ще гостува в Стара Загора от 19 април до средата на м. май 2016 г. и ще бъде експонирана в Архитектурен комплекс „Музей на религиите”. Тук, освен мобилните пана, ще бъдат показани и оригинални експонати от фондовете на Регионален исторически музей – Стара Загора, свързани с живота и дейността на евреите в града.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн