Викат нови оценители да кажат колко би струвало отчуждаването на земи от собствениците в “Бедечка”

STZAGORA.NET
*
Председателският съвет (на водачите на партийни и коалиционни групи в Общинския съвет на Стара Загора) е провел днес среща с кмета Живко Тодоров. На нея, в присъствието и на юрисконсулта на Общината, е била обсъдена ситуацията около квартал “Бедечка”, съобщи преди малко пред медиите председателят на местния парламент Емил Христов. След като водачите на групи са взели становище по темата, Председателският съвет се е обединил върху това, че нито настоящият Общински съвет, нито общинската администрация може да бъде страна в правния спор по казуса.

“Каквото и решение да се вземе, то ще бъде трудно и ще влияе не години, а десетилетия напред върху живота в града – каза Емил Христов. – Преценихме, че не бихме могли да вземем решение нито ние като Общински съвет, нито кметът като кмет. Защото това е тежко решение, свързано с огромни за мащабите на Стара Загора средства и не бихме искали да носим на плещите си тази отговорност. Затова бе предложено различни външни оценители – 4-5 са на брой, да оценят какво би струвало на старозагорци едно движение в посока отчуждаване на имотите. Тогава отново бихме могли да разговаряме на тази тема. Въпросът е дали да бъдат откупени имотите от собствениците, за да бъде направен парк. Без значение колко ще ни струва това. Но то може да струва прекалено много. Може да е непоносимо.”

Според Емил Христов оценителите ще дадат отговор за не повече от месец. Той припомни, че оценител се е произнесъл по въпроса и в мандата на предишния Общински съвет. “Но явно предишната оценка не удовлетворява част от хората. Затова бихме искали да представим по-съвременни данни. Просто ще знаем какво ще струва на старозагорци отчуждаването на имотите и заплащането на пропуснатите ползи” – заключи спикерът на ОбС.

На въпроси от страна на присъствали на брифинга граждани Христов отговори, че ако е имало хипотеза, че действащият Подробен устройствен план е незаконен, той е трябвало да бъде своевременно атакуван и да не бъде приет. Подобна стъпка е трябвало да бъде направена много отдавна, ако някой я е искал. Емил Христов препоръча на заявяващи интерес по казуса да се придържат към Закона за прякото участие на гражданите в местното самоуправление.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн