Познати лица влизат в журито на кинофестивала „Златната липа“

STZAGORA.NET
*

Костадин Бонев

Нана Джорджадзе

Общо 45 филма от 16 европейски страни влизат в програмата на IV-я кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ `2016, който ще се проведе от 28 май до 1 юни в Стара Загора. Тази година гостите на фестивала ще имат удоволствието да гледат лентите на изявени кинотворци от Дания, Чехия, Норвегия, Русия, Естония, Македония, Косово, Сърбия, Полша, Австрия, Унгария, Испания, Шотландия, Швеция, Швейцария и България.

Българският кинорежисьор и сценарист Костадин Бонев ще оглави авторитетното жури. Костадин Бонев е режисьор и сценарист на филмите „Потъването на Созопол“, „Писма до долната земя“, „Ловци на сънища“, „Търпението на камъка“, режисьор е на „Подгряване на вчерашния обед“ и на много други игрални и документални филми. Той е председател на Българската Асоциация на кинорежисьорите. В състава на журито ще влезе грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, с чийто филм „Русалке моя, моя Лорелай“ (Украйна, 2013), беше открито миналогодишното издание на „Златната липа“. Член на журито ще бъде и турският режисьор Каан Муждеджъ, който пък миналата година беше награден със Специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци за участващия в конкурсната програма филм „Сивас“ (Турция, 2014).

Членове на журито ще бъдат още младият сръбски режисьор Божан Вулетич и руската актриса Елена Игоревна. От тях ще зависи коя от десетте ленти, включени в конкурсната програма на фестивала, ще бъде наградена с престижната статуетка „Златна липа“. Миналата година наградата единодушно беше присъдена на българския филм „Изпит“ на младите режисьори Петър Вълчанов и Кристина Грозева, а изпълнителката на главната роля във филма, Маргита Гошева, получи наградата за най-добра актриса. На тържествената церемония по закриването на фестивала на 1 юни ще бъдат присъдени още награди за най-добър актьор, най-добър режисьор, както и за цялостен принос в киното.

Кой ще бъде специалният гост на фестивала обаче – засега организаторите пазят името му в тайна. Миналата година това беше обичаният български актьор Васил Михайлов. През 2014 г. специален гост на фестивала беше световната кинолегенда Джанкарло Джанини, а през 2013 г. наградата получи талантливата Мария Статулова. По традиция и тази година специалният гост на фестивала ще засади липа и ще открие свой знак в Алеята на звездите.

(Пресцентър на „Златната липа“ `2016)
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн