Министър Екатерина Захариева откри обновения за близо 900 000 лева Старозагорски затвор

STZAGORA.NET
*
Мястото за изтърпяване на наказания под липите се доближава плътно до европейските изисквания
*
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева откри днес обновения Старозагорски затвор по проект BG 032 „Подобряване на стандартите в затворите и следствените арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права“.

Проектът е финансиран по Норвежкия финансов механизъм, като изпълнител е държавното предприятие „Фонд “Затворно дело“. Ремонтът, започнал през юни 2015 г., се изрази в смяна на дограмата, нови ВиК- и електроинсталации, изграждане на хидрофор, ремонт на общи помещения в корпуса, обособяване на санитарни помещения (бани и умивалници) с постоянно течаща топла вода, като към всяко спално помещение е обособено и тоалетно помещение. По време на строително-ремонтните работи около 250 от всичките 660 затворници бяха преместени временно в Пловдивския и Пазарджишкия затвор. За по-бързото приключване на обновяването на подизпълнителите са помагали 52-ма затворници-доброволци.

Такъв мащабен и всеобхватен ремонт в Затвора Стара Загора се извършва за първи път от неговото построяване през 1932 г. Паралелно с реконструирания сграден фонд е интегрирана схема за телевизионно окабеляване, която включва 63 цифрови канала. Точната стойност на обновяването е 889 385 лв. Проектът в рамките на страната е най-големият, изпълняван по програми БГ 14 и БГ15. Общият му бюджет е над 13 млн. лева безвъзмездна финансова помощ. Изпълнението му продължава до 30 юни 2016 г. и цели да подобри материално-битовите условия, които имат лишените от свобода, прилагайки европейски стандарти. Партньор на проекта е Съвета на Европа.

Подобрените материално-битови условия, реализирани по проекта, както и изградените във времето положителни практики и създадената добра организация в Старозагорския затвор, са гаранция за изпълнение на наказанието лишаване от свобода съобразно съвременните норми и европейски изисквания за третиране.

Министър Екатерина Захариева и другите гости, сред които бяха зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова, зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов, председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов, областният управител Георги Ранов разгледаха, водени от директора на затвора Иван Карушков, обновените помещения, след което посетиха църквата “Св. Николай Чудотворец” към затвора, както и най-голямото в системата на затворите в България средно общообразователно училище “Поп Минчо Кънчев”. Там министър Захариева посети уроци на 9-ти клас по Информатика и на 12-ти клас по български език и литература, както и библиотеката към затвора. Тя съобщи, че по подобен начин със санитарни възли до края на годината ще бъдат оборудвани и килиите в затворите във Варна, Бургас и Сливен.

Обновените пространства бяха осветени от отец Йордан и отец Николай. Иван Карушков подари на министър Захариева икона, изработена от излежаващ присъда в Старозагорския затвор.




#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн