Владимир Уручев от ГЕРБ/ЕНП: Ситуацията в енергетиката на ЕС налага да се създаде единен енергиен пазар

STZAGORA.NET
*
Ситуацията в енергетиката на Европейския съюз (ЕС) налага единни действия от всички страни-членки, а именно да създаде единен енергиен пазар, което ще доведе до повишаване сигурността на снабдяването, особено при кризи, както и използване потенциала на конкуренцията за намаляване на цените на енергия. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев по време на Шестия зимен университет на Старейшини ГЕРБ. По думите му, на територията на държавите от ЕС няма достатъчни енергийни ресурси, което налага внасянето им от трети страни, които са извън ЕС. Той допълни, че целите на ЕС в областта на енергетиката се постигат в дух на солидарност с държавите-членки. По думите на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП, Европейския съюз през 2014 г. е внесъл 53% от своята енергия, като разходите възлизат на около 400 милиарда евро, което го превръща в най-големия вносител на енергия в света. „Шест държави-членки зависят от един външен доставчик за целия си внос на газ и поради това са твърде уязвими при прекъсване на доставките. 94% процента от транспорта разчита на нефтени продукти, 90% от които идват от внос“, коментира Уручев.

Владимир Уручев заяви още, че във времена, когато центробежните сили в ЕС стават все по-популярни, идеята за европейско обединение се нуждае от нови импулси. „Европейският енергиен съюз е точно такава идея, наред със създаването на дигитален съюз, където резултатите могат да станат осезаеми по-скоро (например премахването на роуминг таксите от 2017 г.)“, заяви Уручев. Той бе категоричен, че политиката на ЕС трябва да достигне до всеки един гражданин. „Необходими са общи политики на всички държави-членки. Трябва да има големи идеи за обединение. Една от стъпките е общият енергиен пазар да започне да функционира“, подчерта Уручев.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн