Комисари от КЕВР обсъдиха с ръководството на „Мини Марица-изток” текущите задачи пред въгледобивното дружество

STZAGORA.NET
*
Първа работна среща между представители на Комисията за енергийно и водно регулиране и ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД се състоя в управлението на въгледобивното дружество. Заместник-изпълнителният директор Димитър Чолаков запозна комисарите с проблемите, възникнали в Дружеството през миналата година в резултат на надплановото производство на въглища и финансовата ликвидност.

Намеренията на ръководството на Дружеството за следващия тригодишен период бяха подробно разисквани, тъй като те пряко влияят върху стабилността на работата на целия енергиен комплекс “Марица-изток”. Специалистите от КЕВР получиха най-подробна представа за направленията на товаропотоците от рудниците на „Мини Марица-изток” към съответните топлоелектрически централи и възможните количества електроенергия, които могат да се произведат от тези количества въглища.

Разисквани бяха и въпроси и предложения, поставени от специалистите от Световната банка, относно възможностите на „Мини Марица-изток” за подаване на въглища към ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3” и отражението на цената на електроенергията, произведена от тях върху регулирания пазар.

Коментирани бяха и въпроси, свързани с лицензията на “Мини Марица-изток” за търговия с електроенергия, възможностите за участие на дружеството в Енергийната борса, предимствата и евентуалните проблеми на “Мини Марица-изток” като сериозен консуматор на електроенергия.

“Устойчивото развитие на рудниците изисква реализирането на мащабни инфраструктурни проекти, чиято стойност се изчислява на милиони левове. В този смисъл новината, че e избран консорциум с участието на J.P. Morgan Securities да предостави до 650 млн. евро заем на „Български енергиен холдинг” е обнадеждаваща за нас” – коментира заместник-изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” Димитър Чолаков. Това ще даде възможност Мините да получат забавените си плащания от топлоелектрическите централи в комплекса, допълни той.

“Съгласно Закона за енергетиката КЕВР не регулира цената на въглищата, но нека да си дадем сметка, че „Мини Марица-изток са първи по веригата на електропроизводство в комплекса и трябва сериозно да се анализират и отчетат техните възможности да снабдяват с въглища централите в района” – изтъкна членът на КЕВР Евгения Харитонова. След разговорите с ръководството на дружеството комисарите изявиха желание, въпреки неблагоприятните метеорологични условия, да се запознаят на място с работата на тежкото минно оборудване.

Изготвил:
Анна Турлакова,
р-л отдел „Секретариат и комуникации”

#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн