Ивайло Калфин определи като успешно участието на АБВ в изпълнителната власт през изминалата управленска година

STZAGORA.NET
*

Линк към цялата декларация на ПП АБВ: http://www.abv-alternativa.bg/detajli-za-novina-97/edna-godina-po-ksno-kakvo-uspjaxme-i-kakvo-ne-uspjaxme.html

Като полезно определи участието на ПП АБВ в изпълнителната власт зам.-председателят на партията и вицепремиер Ивайло Калфин. В равносметка за изминалата една година, след заседание на Националния съвет на формацията, пред медиите той посочи серия от примери – извършената пенсионна реформа, която създаде предпоставки за повече сигурност, стабилност и перспективи за увеличаване на пенсионните плащания. „За миналата година страната ни е на първо място в ЕС по растеж на работните заплати и второ място по спад на безработицата. Значително променихме плащанията за отглеждане на деца, като разширихме обхвата, увеличихме сумите и въведохме действени механизми за стимулиране на отговорното родителство и против злоупотребите. Оказвахме непрекъснат натиск за увеличаване на доходите от труд, в резултат на което минималната работна заплата беше увеличена от 340 на 420 лева. Увеличени бяха с 10% заплатите на работниците в социалната сфера, на учителите, на работещи в сферата на културата. Предприехме успешни мерки за намаляване на безработицата – за 2015 г. България е втора в ЕС по темп на намаляване на безработицата. АБВ беше двигателят на изработването на стратегия за развитие на слабо развитите региони. Следва тази стратегия да бъде адекватно финансирана с обособен в държавния бюджет ресурс“.

На първо място в приоритетите на АБВ Ивайло Калфин посочи сигурността и външната политика. „Смятаме, че не е сериозно и нормално да се концентрираме само върху вътрешните си проблеми и да не оценим промените в политическата среда около нас, които са изключително тревожни. Смятаме, че има един значим нов фактор, който предполага преглед на цялостното споразумение за управление и той е свързан с променената обстановка около България. Преди една година ние нямахме темата за бежанците, нямахме това силно напрежение в Близкия Изток, нямахме напрежение между Русия и Турция, нямахме процесите в ЕС, които насочват към национални решения, а не към европейски. Това създава изцяло нова среда“, коментира Калфин.

Ивайло Калфин посочи, че АБВ ще се фокусира върху настояването правителството да се заеме енергично с изпълнение на ангажиментите, които са разписани в политическата декларация и правителствената програма. „Същевременно ще настояваме за търсене на максимално политическо съгласие и приоритетна работа за укрепване на националната сигурност и сигурността на гражданите. Ще изискваме външната политика на България да стане по-видима, да не допуска каквато и да било намеса на съседни или други страни във вътрешнополитическите процеси, за нормализиране на отношенията на ЕС и НАТО с Русия, включително прекратяване на взаимните санкции и създаване на общ фронт срещу терористичната заплаха.

ПП АБВ ще настоява за решителни действия за продължаване на реформата в съдебната система и борбата с корупцията, за приемане на стратегия за развитие на енергетиката, която да съдържа ангажименти по големите енергийни проекти, включително по-нататъшно развитие на ядрената енергетика, за приемане на стратегия за развитие на българското земеделие, за отговорното и прозрачно изразходване на средства от държавния дълг, за промени във висшето образование във връзка с неговата приложимост на европейския пазар на труда, за създаване на инвестиционен фонд за развитие на българската икономика по примера на плана „Юнкер“ на ЕС, за мобилизиране на всички средства за ускоряване на икономическия растеж. Специален приоритет на ПП АБВ ще бъдат въпросите, свързани с демографията.

ПП АБВ настоява за подобряване на работата на Съвета за развитие, в който се съгласуват коалиционните политики. Той трябва да направи преглед на изпълнението на политическата декларация и програмата на правителството и да ускорят сроковете за изпълнение.

Думите на Калфин допълни зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова, която отчете работата на депутатите на Алтернатива за българско възраждане и приоритетите им за политическата 2016 г. По думите й АБВ е имала водещата роля при изготвянето и приемането на промените в социалната сфера, пенсионната реформа и законите в сектор „Сигурност“. Депутатите на формацията са водещи и при постигането на компроимиса около промените в Конституцията и ограничаването на политическото влияние върху прокурорската колегия към ВСС. Партията и ПГ на АБВ са основен инициатор на предложенията за облекчаване на условията за провеждане и легитимност на референдумите. Идеи, който бяха отхвърлени, въпреки първоначално заявената широка политическа подкрепа. „Това е защото политическите партии само декларативно демонстрираха воля за промяна в този закон, но реално те пожелаха да се запази статуквото, включително колегите от РБ, които уж бяха активни по дебата, уж желаеха промяна, но в последния момент и при разглеждането на трите въпроса, предложени от президента за референдум, също дадоха заден ход“, посочи Тодорова.

Според зам.-председателя на ПГ на АБВ основни приоритети за депутатите на формацията ще бъдат реализирането на мерки за овладяване на демографската криза, изготвянето на ефективна енергийна стратегия, както и работа за приемане на предложенията на АБВ за реформа в земеделския сектор, здравеопазаването и образованието. Представителите на Алтернатива за българско възраждане в 43-то Народно събрание ще упражняват ефективен контрол на разходването на средствата от държавния дълг, ще внесат нови предложения, касаещи гражданската инициатива в закона за референдумите, ще работят и за приемането на качествени реформи в правосъдния сектор, както и по закона за борба с корупцията.

„Това, за което най-много ще настояваме, е въвеждането на електронното правосъдие. Приветстваме това, че госпожа Захариева заимства идеята на АБВ за създаване на Съвет по съдебната реформа. За нас е много важно да бъде приет и антикорупционният закон. За съжаление, до момента госпожа Кунева ни предоставя само елементи от закона, а не цялостният нормативен акт. Така, че ние не можем да се произнесем окончателно. При последните ни разговори това, което видяхме като положителна промяна е, че има нови идеи, като да се избира с 2/3 мнозинство от НС ръководството на този антикорупционен орган. Също така имаше положителни елементи и по отношение на анонимните сигнали, но ние, още веднъж казвам, ще се произнесем едва когато видим закона в неговата цялост“.

През политическата 2015 година народните представители от АБВ са внесли 32 законопроекта, четири декларации и над 50 проекта за решения. ПГ на Алтернатива за българско възраждане е задала 128 въпроса и 15 питания към представители на кабинета. Само за последната парламентарна сесия депутатите на формацията са задали 69 въпроса и 3 питания, което ги нарежда на трето място по активност при парламентарния контрол.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн