Георги Първанов: АБВ подкрепя категорично Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

STZAGORA.NET
*
Външното министерство трябва незабавно да придвижи писмото с номинацията й към Организацията на обединените нации
*
АБВ подкрепя категорично Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Външното министерство трябва незабавно да придвижи писмото с номинацията й към Организацията на обединените нации. Бокова е доказан авторитет, дипломат със световно признание, с два успешни мандата като ръководител на ЮНЕСКО. Тя е кандидат, с който България има реален исторически шанс да стане водещ международен фактор, което е от особена важност, предвид изострената геополитическа обстановка. Това заяви на пресконференция Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012) и председателят на ПП АБВ. Той припомни, че номинацията на Бокова е издигната на правителствено ниво още през 2013 година, но въпреки това не се придвижва към ООН, крайните срокове наближават, а редица държави, включително и наши съседи, вече са представили свои кандидати за позицията.

На пресконференцията присъства цялото висше ръководство на партията в лицето на нейния заместник-председател и вицепремиер Ивайло Калфин, заместник-председателят и председател на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов, заместник-председателят Румен Петков, говорителят на ПГ на АБВ и неин заместник-председател Мариана Тодорова, както и членът на Комисията по външна политика към Народното събрание доц. Георги Кючуков.

„Никой от другите кандидати не може да се похвали с такива постижения, но по-важното е, че Ирина Бокова може, има култура на общуване и може да намери общ език във всяко отношение. Събрали сме се тук цялото ръководство на ПП АБВ, за да покажем, че нашата подкрепа за кандидатурата й е много категорична. Апелирам от свое име и от името на колегите, Министерството на външните работи да не протака, да не шикалкави, а да придвижи незабавно писмото с номинацията, персонално с номинацията с името на Ирина Бокова до ООН. Второ: Настояваме да бъдат дадени ясни указания на българските дипломати в чужбина, без двусмислия, без двойни игри. Защото имаме информация, че някои от българските дипломати си позволяват да работят против тази кандидатура. Има и черен PR, който за съжаление тръгва от българска почва. Това не само е грозно, то е обидно за нацията. Искам да заявя най-категорично, че неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по въпроса с кандидатурата на България за генерален секретар на ООН, може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и това е един от проблемите, които могат да доведат до крайни решения относно участието ни в управлението. Отказвам да разсъждавам още върху хипотезата държавата да не подкрепи Ирина Бокова. Ако това се случи, ще бъде катастрофа за българската дипломация. Казах го внимателно и дипломатично, защото на този етап се опитваме да говорим на дипломатичен език. Но езикът може и да загрубее, това не бива да звучи като заплаха, а просто като реална преценка. Имаме уникален шанс. Смятам за наложително не просто да се изпрати отговор на писмото от Общото събрание на ООН за кандидатура за поста генерален секретар от България, но и да се организира мащабна национална, държавна кампания за подкрепа на Ирина Бокова“, заяви Георги Първанов.

В подкрепа на номинацията на Ирина Бокова за главен секретар на ООН се изказа и вицепремиерът и заместник- председател на АБВ Ивайло Клафин. Той подчерта още веднъж качествата й за позицията като заяви категорично, че тя е единственият шанс, който има България да се бори реално за поста генерален секретар на ООН, а номинацията й отговаря и на всички важни критерии на международната общност.

„Кандидатът би трябвало да е приемлив за петте постоянни страни членки на ООН. За САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. Това е първото условие, за да може кандидатът да продължи нататък. В тази геополитическа обстановка, при постоянно нарастване на горещите точки в света, това все повече е място за дипломат и точно затова то винаги е заемано от дипломат. Ние имаме шансове, и то високи шансове с госпожа Бокова и мисля, че няма да има шансове който и да било друг кандидат, който бъде издигнат. И понеже се споменава в медиите името на госпожа Кристалина Георгиева, между другото от нейна страна не сме чули подобно желание, трябва да ви кажа, че имам възможност да следя нейната работа и тя е изключително авторитетна и влиятелна фигура в ЕК. Неин ангажимет с друг пост, честно казано, мен би ме изненадал, защото това е една много важна година за ЕК – 2016 година. Комисията има ангажимент да предоговори бюджета на ЕС и там ще има централна роля госпожа Кристалина Георгиева, аз лично бих се изненадал, ако тя реши да върви по друга писта тази година. Разбира се, не е зле да чуем и нейното мнение, но мисля, че всеки тежи на мястото си. Тя е един много авторитетен, влиятелен зам.-председател на ЕК и мисля, че и за България, и за нея този авторитет, който тя си е изградила на тази позиция, трябва да се използва максимално. Госпожа Бокова е много авторитетен лидер на най-голямата агенция на ООН. Така, че тук не става въпрос ние кой да изберем за поста, тук в една тежка битка имаме възможност и реални шансове, ако издигнем госпожа Бокова, България да има генерален секретар на ООН. Трябва да сме наясно, че светът около нас се променя. Ние сме в абсолютно нова ситуация и ООН с всичките си кусури е на практика единственият инструмент, чрез който може да се влияе на конфликтите. Така, че присъствието, участието, работата на България на най-високо равнище е изключително важно“, категоричен бе Ивайло Калфин.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн