Старши треньорът на “Берое” Петър Хубчев – обзорно интервю в края на 2015 г.: “Отборът е в основата на всичко”

STZAGORA.NET
*
В края на 2015 г. “Берое” се намира на 3 място в класирането и е полуфиналист за Купата на България. Представянето на отбора за годината е отлично и тимът има добра позиция преди юбилейната 2016 г. По традиция по това време на годината е време за равносметки и потърсихме мнението на старши треньора на “Берое” Петър Хубчев. Вижте какво сподели той пред клубния сайт за сезона до този момент, подготовката, селекцията, развитието и разбира се – пожеланията му към всички “беройци” преди празниците:

- Г-н Хубчев, традиционен обзор в края на календарната година. Нека започнем с вашата оценка на сезона до този момент…
- Като цяло личната ми оценка е за един положителен сезон. Разбира се, като правим равносметка на мачовете, като че ли е имало и такива, в които е можело и по-добре да се представим. Със сигурност е така, но изходната позиция на отбора, смятам е добра.

- “Берое” е близо до върха в края на декември. Нещо, което реално не се е случвало от доста години. Класиране и за полуфиналите за Купата, трябва да споменем. Това ли бе целта пред отбора и пред вас?
- Поставена конкретна цел пред отбора не е имало. Имаше една уговорка между треньори и футболисти – тя е от доста време – да се отнасяме сериозно към тренировките и мачовете най-вече и да видим какви ще са нашите възможности и тези на противниците. Вече към края на първенството може да поставим нещо по-конкретно, както беше и миналата година. Ще използвам случая да кажа, че момчетата дават всичко от себе си. Аз съм страшно благодарен, че точно тези хора са тук в “Берое”. Със сигурност сме можели да се представим и по-добре, но като отбор и всеки за себе си се стремим да дадем максималното.

- Винаги сте казвали, че ключът за успеха на Берое е колективът. Предполагам, че не сте променили мнението си. Как обаче успявате като треньор да създадете такива условия?
- Не съм го променил, а даже съм го затвърдил. Това е един от ключовете – ред и дисциплина, както в тренировките, така и в личния живот е другото важно нещо, освен колектива. Отвън може и да изглежда, че не е толкова трудно това да се постигне, но самата работа с 20-25 големи и отговорни мъже, семейни има и сред тях, не е толкова лесно. Благодарен съм, че точно тези характери са тук и ни повярваха. Това също е ключово. Те повярваха в това, което искаме от тях – става дума за отношението им на стадиона и смятам, че до голяма степен ни се доверяват. С много малки изключения това е най-важната дума – доверието.

- След края на миналото първенство казахте, че от тук насетне ще бъде много трудно и ще е нужен още повече труд. Споменавали сте неведнъж за големите очаквания към Берое. Всичко заедно обаче като че ли успявате до този момент. Това са константни неща, които стават все по-трудни за изпълнение. Това ли бе най-трудната ви година в Стара Загора, с оглед на казаното преди малко?
- Да. И този полусезон затвърди това ми очакване, че е много трудно да се постигне нещо в спорта, но два пъти по-трудно е да задържиш или доразвиеш тези успехи. За мен лично виждам, че това е най-трудно. Най-трудната ни година и най-трудния ни полусезон досега. С цената на много труд и много лишения, с много обиди, които сме изтърпяли, с нормалните големи очаквания да надграждаш. Мисля, че много трудно като очаквания и нерви се справяме, но за трети път казвам – отборът е в основата на всичко.

- Най-голямото ви притеснение бе краткото време за подготовка в началото на сезона. Отборът обаче може би издържа. С едно-две изключения. Доволен ли сте от тази гледна точка?
- Не, няма как да бъда доволен. Това е моето кредо – че подготовката е най-важната част от цялото първенство. Най-важната част и ние държим много на това. Момчетата, с които работим от 2-3 години го знаят и тях даже не трябва да ги убеждавам, че трябва да бягаме малко повече в подготовката. За наша радост самата система е такава, че когато играе националният отбор има прекъсване и там можем да понаваксаме и работим за неща, които ни интересуват.

- По традиция Берое прави по-силна пролет. Очаквате ли сега това отново да бъде така? И как виждате нещата като изходни позиции?
- Традициите са хубаво нещо, но не трябва да се осланяме само на тях. Това, за което най-много се радвам е, че сега имаме достатъчно време и подготовката е така планирана, че да се направи по начин, който ние разбираме. Достатъчно време има. Тя на 90% ще премине тук, в Стара Загора. Само за 8 дни ще бъдем в Турция. Дано времето ни позволи там да направим 4 контроли. Най-важното обаче е всички да бъдат здрави. Може би заради скъсената подготовка миналата година, сега двама или трима имат проблеми с мускулите. Радостно е, че издържахме до края, но в последните мачове дадохме две жертви, които се надявам да се възстановят по време на почивката.

- Как ще протече зимната подготовка? Кога ще съберете отбора за първа тренировка?
- Първата тренировка ще бъде на 11 януари. В България искаме да изиграем между 6-7 мача, но все още не са ясни всички противници. На 11 януари започваме в 7 сутринта с медицински изследвания. Същинската ще бъде в 15:30 ч. През цялото време почти ще бъдем тук и се надявам времето да е с нас, но дори и да не е условията в Стара Загора са такива, че съм сигурен, че ще мине на ниво подготовката.

- Да поговорим и за селекцията. Казвали сме неведнъж как тя се прави в Берое и предполагам тази зима няма да бъде изключение. Какво е нужно обаче през този трансферен прозорец?
- Освобождаването и привличането на нови футболисти е нещо, което съпътства футбола и без това не може. Нашето виждане е, че специално сега – в зимния период е по-трудно да се намерят свободни футболисти, на които им изтичат договорите. Няма да се правят големи промени, но всичко зависи и от много неща. От това какви хора се предлагат и какви хора имаш възможност да вземеш, при какви финансови условия те ще се съгласят да дойдат тук, но като цяло няма да има големи промени.

- Предполагам, че няма конкретен брой напускащи или за привличане?
- Не, няма конкретни бройки. Имаме 2-3 поста, които ни интересуват повече и то ако открием подходящи хора като спортно-технически дадености, като характери и ако се съгласят на това, което ние може да предложим в Стара Загора. Но конкретни неща все още няма.

- В края да поговорим и за вас самия. Вие сте в Стара Загора вече три пълни години. Как виждате развитието на целия клуб за този период?
- Според мен продължава да се развива. Най-малкото откъм материална база. Аз дойдох наистина в началото и видях какви неща се направиха. Видях и преди няколко дни последното нещо, което е направено. Нещо уникално – затревяването на бившия ст. “Локомотив”. Така че поне от тази гледна точка клубът се развива, което е най-доброто и най-важното за “Берое”.

- За тези три години доста често е имало спекулации с вашето име и бъдеще за поемане на други отбори. Сега отново се заговори нещо подобно. Бихте ли коментирали?
- Не, не искам да коментирам. Аз имам една друга теза, която споделям с по-близки хора и особено на спортните издания да не се вярва за подобни неща. Това са неща, които също съпътстват тази професия, но човек е там, когато наистина живее там, където работи и се отнася сериозно към професията си. До последния ден, до последния час, до последната тренировка.

- Знам, че вие и вашият екип не запразнявате, както се казва след последния мач, а продължавате работа – ще бъдете на посещение в Германия. Кое е най-ценното, което виждате при тези визити и може би прилагате впоследствие тук?
- Да ви кажа честно, след подготовката, която наистина е най-важна за мен – това е второто нещо, което ме интересува доста. Благодарение на контакти, на дългото време, прекарано там и най-вече на отношението на ръководството на “Берое” имаме възможност да отидем. Ще бъдем на три места в Германия, където може наистина да научиш нещо безценно в тази професия. Не само тренировките, а и самите разговори с треньорите са страшно важни за нас.Правим го от години и смятам, че това е пътят. Не само аз, а и много големи и по-големи треньори продължават да го правят – да обменят опит с колеги треньори от водещи страни. Аз лично се радвам, че и ние можем да го направим. Ще бъдем в Айнтрахт, Майнц и Франкфурт. Искаме да видим наистина как се работи професионално. Но това е хубаво да се види, да се запомни, да се запише и бъде пренесено не едно към едно тук, а футболистите да бъдат убедени, че това е начинът на тренировки и отношение към футболът въобще.

- Може би е по-трудно да се извлече точно това, което може да се приложи…
- То е много трудно. Най-важните за мен са разговорите. Треньорите, с които имаме уговорени срещи са едни от най-опитните в Бундеслигата. Не само да гледаме тренировки, а  защо, кога и как ги правят. Аз имам и едно друго нещо,  в което вярвам твърдо, че не само треньорската работа е важна за отношението на футболистите, а отношението като педагог, като приятел, като психолог. Това е два пъти по-важно от чисто треньорската работа. В това отношение германските треньори са водещи

- Съвсем в края на това интервю. Предстоят празници. По традиция какви са вашите пожелания към всички, свързани с “Берое”?
- Традиционните пожелания са за живот и здраве – нещо, което е лесно казвано, но много важно. Като че ли за мен, с оглед на обстановката, в която живеем не само в Европа, а и в целия свят е важнода имаме една мирна година. Да има разбирателство между отделните етноси и народи. Специално в тази година, лично за мен почувствах страшно голяма подкрепа от феновете на “Берое”, за което им благодаря. Да продължават така да си обичат отбора.Ясно е, че има спадове, че сме бъркали и ние, даже малко повече, но те винаги са стояли зад отбора си и тази година  го почувствахме доста осезателно в много мачове. Нека повече да се усмихват, по-лесен и спокоен живот да имат и най-важното – да са здрави.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн