Георги Първанов: Прокуратурата не се нуждае от контрола на политически борд

STZAGORA.NET
*
„Преди няколко месеца договорката между РБ и ДПС за реализация на конституционни промени, свързани със съдебната реформа, бе определена от Радан Кънев като „исторически компромис“. Сега, въпреки внушителното парламентарно мнозинство, което гласува и прие поправките в основния закон на страната на второ четене, бившият вече правосъден министър Христо Иванов и лидерът на ДСБ неразбираемо защо говорят за задкулисие“.

Това становище изрази в ефира на Нова телевизия председателят на ПП АБВ и президент на РБългария (2002-2012 г.) Георги Първанов. По думите му с гласуваните с рекордно мнозинство промени в конституцията НС се е съобразило с желанието на хората прокуратурата да не бъде поставяна под политическа зависимост.

„Значи същите тези хора, които предложиха промените в Конституцията, искаха партиите в парламента да избират една прокурорска квота, която да е по-голяма от професионалната прокурорска квота в ресорната колегия към ВСС. Много е фалшива тази теза, едната част от съдебната система – съдиите, да бъдат независими, а другата част – прокурорите да бъдат зависими. Ако питате мен , разбира се не сега, а някога когато това е възможно, може би при едно Велико народно събрание, този политически таван, контрол (в прокурорската колегия към ВСС бел.ред.) от страна на парламентаристи, които са избрани и назначавани от политическите лидери – това трябва да се премахне. Прокуратурата не се нуждае от контрола на политически борд . Има други механизми за контрол на дейността на прокуратурата, като започнем от инспектората чиито права сега повишаваме и завършим с различни възможности на контрол в парламента, както сега беше заложено“.

Първанов коментира и твърденията на представители на десницата и вече бившия правосъден министър, че гласуването на конституционните промени е станало жертва на зависимости, част от които към главния прокурор Сотир Цацаров.

„С такива изказвания министърът (вече в оставка бел.ред.) прави внушението, че и премиерът е зависим. Второ: защо министърът не го каза като министър от парламентарната трибуна, а го казва сега, след като се провали неговият опит за промени в Конституцията. Аз не мога да знам кой и в каква степен е зависим. Възможно е да има такива зависимости, но не мога да повярвам, че има 240 зависими депутати, защото това е най–високият резултат при гласуване, който се е получавал при този мандат. Е, не може да се приеме тезата, че всички те са зависими от един човек, който е бил няколко години начело на прокуратурата“, посочи Първанов. По думите му зад идеята за постигане на политически контрол върху прокуратурата прозират опити за връщане на стари и позабравени методи на въздействие върху магистратите.

„Тук очевидно идеята бе една ПГ и тези, които стоят зад тях, да върнат един познат модел на прокуратурата. Това е моделът на Татарчев, Бог да го прости. Аз помня какво беше по времето на Татарчев. Как прокуратурата беше използвана за политически натиск, за мачкане на опонента. Това ли искаме? Имало е, разбира се, и други такива опити, но е имало и периоди, в които нещата са били много по-спокойни, много по- толерантни, например по времето на главния прокурор Борис Велчев. Мисля, че в един момент и Никола Филчев се еманципира, въпреки че той беше назначен пак силово, пак с идеята да се търси една такава роля на прокуратурата“.

Според лидера на АБВ постигнатото при гласуването на конституционните промени е само първа стъпка към осъществяването на реформа в правосъдния сектор. Той подчерта, че следващият ресорен министър и политическите сили трябва да предприемат бързи стъпки за промени в Закона за съдебната власт, с които да бъде постигната крайната цел, по-бързо и ефективно правосъдие.

„Това, което постигнахме в парламента, е само една първа стъпка. Даже не знам дали беше необходима тази първа стъпка. В коалиционното споразумение за това правителство няма заложена идея за конституционна реформа. Това се появи по-късно, но онова, което тепърва предстои и което е най-важно, е Законът за съдебната власт. Там ние имаме проект, но сме готови в името на търсенето на диалог и на консенсус да го сложим настрани и да започнем да обсъждаме отначало всичко онова, което трябва да конкретизира гласуваните конституционни промени и да направи наистина съдебния процес по-ефективен, по-справедлив, по-бърз“.

Георги Първанов отговори и на въпрос, свързан с номинацията за следващ правосъден министър.

„Това е решение на министър-председателя. Ние от АБВ бихме подкрепили едно разумно предложение на господин Борисов, независимо от коя партия произтича то. Важното е да е силен, работещ, авторитетен министърът. Защото вижте, Христо Иванов беше добър човек, не мога да отрека, но това не е достатъчно за да бъде министър“.

В заключение Първанов бе призован за коментар и по повод фалшивото прессъобщение от името на Движение “България на гражданите“, в което се посочваше, че политическата сила оттегля подкрепата си към правителството. Според председателя на АБВ в случая става дума за приятелски огън от страна на друга партия, част от РБ.

“Това е приятелски огън – без съмнение. Идеята е да се катализира една позиция на ДБГ на госпожа Кунева, защото това съобщение е написано професионално. То е написано от политик, който обаче пропуска точно тази малка подробност, че в партньорското, в коалиционното споразумение няма идея за промяна на Конституцията. Така че никой не се е отказвал от един такъв ангажимент пред избирателите. Това е внушение“.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн