Награда за старозагорската болница “Тракия” за успешно внедрена програма на Световната здравна организация

STZAGORA.NET
*
Болница „Тракия“ – Стара Загора получи удостоверение от Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции (БУЛНОЗО) за успешно стартиране на програмата на Световната Здравна Организация (СЗО) за утвърждаване на добри практики по отношение хигиената на ръцете в здравните заведения.

Съгласно стратегията на СЗО системата за правилна хигиена на ръцете трябва да бъде въведена във всички здравни заведения по света до 2020 г. В България Болница „Тракия“ е едно от 7-те здравни заведения, които са се регистрирали в сайта на СЗО, че са започнали работа по програмата. Болница „Тракия“ бе отличена на проведения на 26 и 27 Ноември 2015 г. Национален Семинар на БулНозо Академия като шампион за внедряване на правилата за хигиена на ръцете според програмата на СЗО, посочи болничния епидемиолог и консултант по инфекциозни болести на болницата, д-р Валентина Цанева.

Проектът за внедряване правилата за хигиена на ръцете на СЗО стартира на 5 май 2015 г. с демонстрация и обучение на правилната техника за хигиенна дезинфекция на ръцете в Болница „Тракия“. Това е датата, на която светът отбелязва Деня на чистите ръце. В кампанията се включиха лекари и медицински сестри от болницата, студенти по медицина и гости от РЗИ и от Тракийския университет. Екипът който работи по програмата в МБАЛ „Тракия“ включва лекари, медицински сестри и се подкрепя активно от административното ръководство на болницата.

За осемте месеца от старта на програмата „Чисти ръце“ в Болница „Тракия“ са проведени обучения във всяко от над 20-те звена на здравното заведение. В обученията се изяснява важността на проблема, използват се видеопрезентации и се провеждат дискусии. Над 200 са поставените диспенсери с дезинфектант за ръце на ключови от епидемиологична гледна точка места в двете сгради на Болница „Тракия“ – Парк и Център. Възможност за дезинфекция на ръцете има пред входа на всяко болнично отделение, защото превенцията на вътреболничните инфекции и добрата хигиена на ръцете включва също пациентите и техните посетители, посочи д-р Цанева.

Хигиената на ръцете е най-важното средство за превенция на вътреболнични инфекции. Проучванията сочат, че в световен мащаб 40% от здравните работници спазват стриктно 5-те момента за дезинфекция на ръцете. Прилагането на програмата за подобряване хигиената на ръцете цели повишаване на този процент и това е един постоянен процес. Наградата на Болница „Тракия“ е отличие за усилията и упоритостта на нашия екип за внедряване на най-добрите практики по отношение хигиената на ръцете, каза д-р Цанева. Тя показва, че сме осъзнали важността на проблема и сме едни от лидерите в България сред толкова много лечебни заведения.

Работата на екипа е да развива компонентите на програмата и да следва всички нейни етапи, да продължава обучението и контрола по спазване на правилата при лекари, сестри и санитари. Крайната цел е да се знаят и спазват 5-те момента за хигиенната дезинфекция на ръцете и това да стане рутина и рефлекс в ежедневната работа за всеки медицински работник.

#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн