Георги Първанов: Свалянето на руския самолет накърнява процеса на търсене на едно международно единство срещу терористите

STZAGORA.NET
*
Свалянето на руския самолет накърнява процеса на търсене на едно международно единство срещу терористите. Това коментира Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ предаването “Денят започва” по БНТ. „Аз не искам да взимам гледната точка на едната или на другата страна, но със сигурност от гледна точка на цялостния процес, на войната срещу т.нар. „Ислямска държава“, това работи именно за тези ислямистки терористи и не може да има друго тълкувание. Вие виждате как, след като Русия влезе мощно в търсенето на решение, в ликвидирането на ИДИЛ, веднага, или твърде скоро, се формира една коалиция, която е безпрецедентна в новата история“, каза още Георги Първанов.

В контекста на исканата от АБВ оставка на държавния глава, президентът Първанов коментира, че цялостното поведение на Росен Плевнелиев дава повод преди президентския вот за дебати за това какъв да бъде българският президент, каква да бъде българската външна политика, която той по конституция олицетворява. „Ние държим за оставка, защото импийчмънт предвижда да се отстрани президентът при държавна измяна, първо, или при грубо нарушение на конституцията. В случая не можем да констатираме нещо еднократно в такава посока, но със сигурност цялостната дейност на държавния глава предполага дебат, а защо не и морално действие, защото ние предполагаме морален акт от негова страна“.

На въпрос за диалога в лявото политическо пространство и доколко той е реализиран и съществува, Георги Първанов смята, че проблемът съществува не само на българско, но и на европейско равнище. А въпросът е не само в липсата на изявени лидери в лявото на и на ясни идеи и приоритети, не само в левицата. „Българската политика, европейската политика впрочем, където има остър дефицит на лидери, и това се вижда и по време на тази криза с несигурността, има нужда от нови лица, не казвам във всеки случай млади, но има нужда от нови идеи. Има тежък дефицит на идеи в европейската левица и в европейската десница, ако щете. Има нужда в българската политика в ляво, в центъра, от една консолидация. Не може да има 300 и колкото са партиите в България. Такова разпиляване просто е вредно. То е рисково, то е неработещо, най-малкото. В този смисъл е и заявката – това, което ние направихме вече нееднократно, но и на тези избори, които отминаха, за едно единодействие в лявото. Получи се в много малък процент от общините, и то въпреки волята на другата централа, но там където се получи имаме добър резултат. И това е урокът и за президентските избори“.

Според Първанов, неблагоприятния образ на левицата в момента се дължи преди всичко провала в управлението на страната. „Това е най-големия проблем, който рефлектира върху образа, върху отношението, върху доверието към лявата политика и към всяка политика, впрочем. Затова е много важно сега левицата не само да намери новите параметри на общата идейна рамка, но и конкретни работещи идеи за местната политика, за централната политика“. Председателят на ПП АБВ каза, че процесът на обсъждане на общ ляв кандидат за президентските избори вече е в ход. А, що се отнася до АБВ, партията разполага с поне три имена, които може да посочи като кандидати за „Дондуков“ 2.

В коментар за проектобюджета за следващата година Георги Първанов каза, че в него липсват политики приоритети. „Не мога да открия визията, не мога да видя перспективата“, каза председателят на Алтернатива за българско възраждане.

По повод спирането на доставките на газ за Украйна от руска страна, Георги Първанов смята, че риск за България в тази посока също съществува. Затова е необходимо страната ни да вземе бързи мерки. И ако сега течеше процесът по изграждането на „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“, то нещата щяха да изглеждат много по-различно, добави той.

По хипотезата за включване на България в действията срещу ИДИЛ и действие на наши бойци в сухопътна акция срещу терористичната организация, Георги Първанов заяви, че не само като върховен главнокомандващ, но и като гражданин, не би се съгласил български войници да участват в подобна операция.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн