Обмислят постоянно видеонаблюдение в общините и по автомобилните пътища

STZAGORA.NET
*
Брошури ще ни инструктират как се реагира при опасност от терористичен акт
*
По инициатива на областния управител инж. Георги Ранов днес се състоя втората среща между представители на институциите по сигурността от областта, на общините и на лицензирани частни охранителни фирми. На срещата бяха отчетени мерките, които общините са взели и продължават да взимат по утвърдените планове за защита при терористични действия на гражданите, стратегическите обекти и на обектите от критичната инфраструктура. Сред тях са засилване на пропускателния режим в общински сгради, обекти и институции, в които има струпване на повече хора, увеличаване на видеонаблюдението, проверки за нивото на охраната в училища, здравни заведения и други обществени сгради.

Предстоят практически занятия по общини за обучение за справяне в ситуации на терористична заплаха. Първото се провежда днес в община Гълъбово.

След сключването на споразумение за съдействие и взаимопомощ между ОД на МВР и частни охранителни фирми ще стартират и съвместни обучения по сигурност с полицаи и представители на фирмите. Идеята е тези обучения да станат регулярни и да включват и практически занятия, свързани не само с реакция при терористични актове.

Присъстващите на заседанието бяха запознати с изработени в ДАНС три профила на потенциално опасни лица, които могат да представляват заплаха за сигурността. Специални брошури, които ще бъдат изработени в най-скоро време, ще запознават населението с възможните опасности от терористични актове и как да се реагира в опасни ситуации.

По време на срещата зам.-областният управител Маноил Манев сподели идеята си за създаване на мониторинг центрове в по-големите общини, в които в един и същи момент да има възможност онлайн да се наблюдава картина от всички видеокамери на територията на общината. Стана ясно, че това е технически възможно и идеята ще бъде разгледана отново и по-подробно на следващи заседания.

Друго предложение беше с наредби на общините да се задължат заведенията с удължено работно време да бъдат оборудвани с постоянно видеонаблюдение.

Обмисля се вариант за осигуряване на 24-часово полицейско наблюдение на магистралите на територията на Старозагорска област.

В края на срещата инж. Ранов изрази задоволство от създадената добра координация между органите на реда, общините и охранителните фирми и от превантивните мерки, които се взимат за засилване на сигурността. Той напомни, че област Стара Загора е първата в страната, която събра представители на частните охранители и на институциите по сигурността с цел обща работа по превенция и защита на населението.

Направените предложения и набелязаните допълнителни мерки ще бъдат разгледани отново на следващо заседание.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн