С пет концерта отбелязват 50-годишния юбилей на Ансамбъл „Зорница“

STZAGORA.NET
*
Поредица от концерти ще отбележат 50-годишнината на Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ Стара Загора. Кулминацията на петте празнични вечери, посветени на половинвековния юбилей, ще бъде на 25 ноември, когато на сцената ще излязат всички формации на „Зорница“ – танцьори, музиканти и певци, а за своя всеотдаен труд през годините ще бъдат наградени и художествените ръководители на Ансамбъла.

Всички празнични концерти ще бъдат в залата на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ и са с начален час 18.30 часа. Първият, посветен на народното танцово изкуство, ще бъде на 21 ноември, а този с акцент на народната музика, ще е на 22 ноември. Мъжкият народен хор, който тази година донесе златен плакет от Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, ще се изяви на 23 ноември, а следващата вечер сцената ще украсят и огласят участничките в женския хор.

АНПТ „Зорница“ е създаден през 1965 година, като през годините в него са творили видни личности като Петко Бакалов, Петкана Захариева, Дочка Къшева, Теньо Желязков и др. В момента главен художествен ръководител е акад. Кирил Тодоров, диригент на мъжкия хор и оркестър – Иван Тодоров, диригент на женски хор е Милчо Божков, а хореограф – Робертино Петров.

Стотици любители на фолклорното изкуство са свързали своя живот през годините със „Зорница“. Именно на тях – на всички онези, допринесли за утвърждаването на Ансамбъла и издигането на неговия авторитет, е посветена и книгата „Читалището – дух и послание“ с автори д-р Иван Аяров, Невена Ганева и Нейчо Кънев, която бе представена на 20 ноември, след официалното откриване на традиционните „Дни за възхвала на Свети Климент, архиепископ Охридски“.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн