Приключи проектът за изграждане на Регионален диагностичен онкологичен център към УМБАЛ “Киркович” – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Приключи проектът „Изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович, Стара Загора”. Във финалната пресконференция участваха зам.-министърът на МЗ д-р Ваньо Шарков, областният управител инж. Георги Ранов, председателят на старозагорския Общински съвет Емил Христов, директорът на болницата доц.д-р Йовчо Йовчев, представители на здравни институции, лекари.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от републиканския бюджет. Той е на обща стойност 5 566 349 лв. Благодарение на неговото изпълнение старозагорската УМБАЛ „Проф. Киркович” вече разполага с апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика от последно поколение, 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, ендоскопска апаратура, лапароскопско оборудване, анестезиологичен апарат. Диагностичният център за онкологични заболявания е изграден в съответствие с утвърдените медицински стандарти и нормативни изисквания, както и с настоящите и бъдещите нужди на населението в региона. Заедно с това по проекта бяха извършени ремонтни дейности и бе повишена енергийната ефективност на сградата и стаите, в които се помещава центърът.

Статистиката показва, че в Старозагорска област броят на хората с онкологични заболявания е около 23 000 души. Внедреното високотехнологично оборудване за ранна диагностика и лечение ще повиши качеството на предлаганите здравни услуги. Медицинският персонал е преминал специално обучение за работа с апаратурата.

Стара Загора ще е модерен център за ранна диагностика на онкологични заболявания

„В Университетска болница в Стара Загора се създаде модерен център, оборудван с високотехнологична апаратура, която е от голяма полза за пациентите на здравното заведение, които според данните са около 23 хил. души. Ранната диагностика е от изключително значение за последващото лечение при онкологичните заболявания”, подчерта зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Това каза той при посещението си по повод откриването на преустроената сграда, в която е позиционирана апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, намираща се в двора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович”.

Рехабилитацията на сградата, както и ремонтът на помещенията, които са необходими за доставка на ново оборудване в отделение „Стерилизация”, са част от проекта за изграждане на Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в Университетската болница, на стойност близо 5.5 млн. лева. Благодарение на средствата от Европейския фонд за регионално развитие и Министерството на здравеопазването доставени и въведени в експлоатация са още и 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, ендоскопска апаратура, анеспезеологичен апарат и лапароскопско оборудване.

Доц. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”, обобщи, че се полагат усилия в посока квалификацията на кадрите. В лечебното заведение са разкрити нови работни места, а броят за специализантите е 15.

На заключителната пресконференция на проекта присъстваха и председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов, д-р Петър Чилингиров – управител на Комплексен онкологичен център – Стара Загора, областният управител инж. Георги Ранов, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева, директорът на Областния център за спешна медицинска помощ д-р Маргарита Павлова и други.

След успешното изпълнение и на проекта, чрез който бе модернизирано отделението по лъчелечение към “Комплексен онкологичен център”, в Стара Загора има възможност да се извършват диагностика, лечение и различни манипулации и процедури в модерни условия. Пациентите от четирите съседни на Стара Загора области – Сливен, Хасково и Кърджали, имат достъп до съвременна апаратура, индивидуален подход и комфорт при лечение.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн