Студенти-медици тестваха безплатно за диабет над 200 старозагорци с подкрепата на Болница “Тракия”

STZAGORA.NET
*
От 8 часа в събота група студенти по медицина от Тракийския университет започнаха да извършват безплатни тестове за нивото на кръвната захар на желаещите да се прегледат граждани. Това е поредната инициатива на Студентския съвет към ТрУ, която е подкрепена от Болница “Тракия”, този път по повод 14 ноември – Световния ден за борба с диабета.

Високотехнологичното здравно заведение предостави на студентите апарати за тестване на кръвната захар и неограничен брой тест-ленти. До ранния следобед през импровизирания здравен пункт пред сградата на община Стара Загора преминаха над 200 граждани. При около 8% от тях беше констатирано превишаване на нормалното ниво на кръвна захар в кръвта. Гражданите получиха компетентна консултация от студентите и бяха насочени да си направят по-обстойни прегледи при ендокринолог.

От началото на 2015 г. година в Болница “Тракия” Център е обособено Ендокринологично отделение, в което се хоспитализират пациенти с усложнен диабет и заболявания на щитовидната жлеза. В България от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. Световната здравна организация предвижда, че към 2030 г. над 500 милиона души ще бъдат засегнати от диабет.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др.

Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.

#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн