Богомил Господинов спечели статуетката „Златното яйце“ от поетичния конкурс „Веселин Ханчев“ в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Статуетката „Златното яйце“ – голямата награда на XXXII-я Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, който се проведе в Стара Загора, спечели Богомил Господинов. 21-годишният софиянец участва за пети път в поетичната надпревара, бил е сред поощряваните, но този път стихотворението му „Птиците на Лола“ бе отличено от журито като най-доброто. Вместо на студента по компютърни технологии в университета Саутхямптън в Англия, зам.-кметът Иванка Сотирова връчи статуетката на поета Тома Марков. Той ще бъде редактор на дебютната стихосбирка на призьора, която по традиция трябва да бъде представена следващата година.

Организатори на конкурса са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и къща музей „Гео Милев”. Церемонията по награждаването на победителите от конкурса, който тази година е с рекорден брой -150 участници, се проведе в Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Втората награда по преценка на журито си поделиха Анна Лазарова на 21 години от Велинград и на Красимир Нейков на 23 години от Варна. Третата награда получи Антонина Георгиева на 24 години от София.

Жури в състав Петър Чухов, Яница Радева и Иван Ланджев определи и 11 поощрителни награди за Мартин Лалев от Стара Загора, Блага Запрянова от Пловдив, Стамена Дацева от Разград, Константин Трендафилов от София, Анита Велева от Плевен, Селена Йорданова от Габрово, Кристиан Илиев, Александра Устамитева и Теодора Лалова от София, Христо Мухтанов от Лясковец, обл. Велико Търново и Мария-Йоана Донкова от Долни Дъбник.

По време на церемонията бе представена първата стихосбирка „Където за кратко е имало куче“, на миналогодишния победител Боряна Нейкова.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн