След балотажа: ПП ГЕРБ спечели на Местните избори 129 кмета, 22 областни центъра и 1/3 от общинските съветници в България

STZAGORA.NET
*
Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и неговият заместник Цветан Цветанов, председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, дадоха пресконференция след края на днешния втори изборен ден, с който Местните избори 2015 г. приключиха. Заедно с тях в залата бяха избраните още на първия тур кметове на областни центрове от ПП ГЕРБ – в София, Бургас, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Варна, Благоевград, Ямбол, Смолян, Русе и Кюстендил.

“След приключилите Местни избори 2015 г. една трета от 5181-те общински съветници в цялата страна, или 1727 съветници, са на ПП ГЕРБ. Това е и прогнозата, която беше заложена в Националния предизборен щаб – съобщи Цветан Цветанов. – През 2007 г. общинските съветници от ГЕРБ са били 993-ма. “Що се касае за кметовете, през 2007 г. имахме 47 кмета, през 2011 г. 94, а сега са 129, като предварително заложихме да имаме над 100. Очакваме още два резултата от две общини, може би кметовете ни ще станат 130. Това е от общо 265 общини в страната. В хронологията на областните центрове през 2007 г. имахме 10 областни кмета, през 2011 г. – 14 областни центъра, а днес те са вече 22. Това е висок резултат, но преди всичко – изключително голяма отговорност.”

Бойко Борисов заяви следното: “Този път имаше толкова много партии, толкова много лидери, толкова много възможности всеки да упражни гласа си и да избере този, който желае, че по-голяма извадка няма накъде. Поздравявам колегите, които на първи тур се справиха добре, щаба, който работи добре. Мисля, че стана толерантна кампания, много по-различна от “костинбродската” преди няколко години. Видяхме дефектите в избирателния закон, но се надявам всички политически партии в парламента да направят анализ на изборите и да преценят дали тези дефекти трябва да се поправят. Аз само мога да кажа, че при толкова мащабни избори, с толкова много гласувания няма как да не се получат конфликтни точки. Важното, което искам да ви кажа, е – изборите минаха, един-два дни ще ги броят, някъде може да има изненади, но като цяло е ясно, че почти навсякъде всички партии имат някакво представяне в местната власт. Още от утре новите кметове и общински съветници трябва да започнат отговорно да работят, защото програмните периоди изтичат, започват нови, и който има качествени проекти, в неговото населено място ще се случат добри неща. Ние като правителство ще работим с всички – така, както и до този момент сме го правили.”
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн