Янко Янков: Губят ни се гласове за “Истината за Стара Загора”, ще поискаме повторно ръчно броене

STZAGORA.NET
*
Бездейни участници в листата и съмнения за неизвестно как изчезнали гласове, подадени за “Истината за Стара Загора”, са намалили резултата на водената от Янко Янков формация във вота за общински съветници в Стара Загора. Той сподели това медиите под липите днес на първа следизборна пресконференция. Заедно с него бе и 25-годишната Ивета Лазарова (вдясно на снимката) от гражданската листа, юрист по образование от Бургаския свободен университет, която е най-младият избран общински съветник в настоящия мандат 2015-2019 г. Самият Янков е финансист по образование.

Янков заяви, че ще изчака решението на ОИК за изборите, след което ще пусне жалба до Административния съд с искане за ново ръчно броене. Няколко застъпници на “Истината за Стара Загора” съобщили, че неоснователно бюлетини на гражданската листа са били обявявани за невалидни от членовете на секционните комисии. Отново застъпници споделили, че са гласували за Янков, а в съответната секция не са отчетени бюлетини с преференция за него. Кандидатите за общински съветници Михаил Драгнев и участвалата в пресконференцията Десислава Бурдева също заявили, че се губят подадени за тях гласове от близки роднини. “Имаме съмнения, които искаме да бъдат махнати, тъй като само 50-100 гласа не ни стигнаха над онези 2047, които получихме, за да вкараме трети общински съветник” – каза Янков.

“Нашата приемна за граждани ще работи денонощно. Тя се казва Фейсбук – нашата страница там. Нека хората да си задават в нея въпросите, ние ще ги внасяме на сесия на Общинския съвет от името на гражданите” – каза още Янко Янков. “Доста хора не ни вярваха, подиграваха ни се, не ни вземаха насериозно” – призна 37-годишният нов общински съветник, който преди година бе регионален лидер на партията на Бареков, но впоследствие се дистанцира от него. Сред първите му предложения в новия Общински съвет ще бъде намаляване на заплатите на общинските съветници, тъй като, по думите му, с размера си от 600 лева те били твърде големи за един ден работа месечно. “Всеки е станал съветник, за да помага на града, а не да отиде там и да взема заплата. Това са страшно много пари за състоянието, в което са държавата и народът” – отсече Янков.

“Почти няма протокол на СИК, който да не е задраскван и подписван по 6 пъти. В секционните комисии влизат крайно некомпетентни хора, много от които – възрастни. Нямам нищо против възрастните, но според мен там трябва да работят по-млади хора, които ще могат да свършат работата по-бързо и експедитивно. Мисля, че оттам дойдоха много проблеми. Преференциите със сигурност не са правилно записвани. Застъпниците ни стояха до 5 часа сутринта – тонерът свършил, в секциите нямаше хартия, принтерите бяха стари и се чупеха” – разказа Ивета Лазарова.

Заради повсеместно свършилите тонерни касети не всички застъпници са получили копия от протоколите на СИК, потвърди Янко Янков. Той припомни, че водената от него гражданска листа е подкрепила също така младия кмет на Стара Загора Живко Тодоров. Вижда мисията на малката си група в ОбС в осъществяването на граждански контрол.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн