Маскиран опита да запали предизборната шатра на БСП в центъра на Стара Загора, охранители я загасиха

STZAGORA.NET
*
В брифинг пред медиите, проведен в 12.30 часа днес, регионалният мениджър на охранителната фирма “Телепол” Ивелин Иванов разказа, че опитът за подпалване се е случил в 3.50 часа тази нощ. Наблизо е имало автопатрул на “Телепол” с двама охранители, които са наблюдавали обекта от разстояние 20-30 метра и са видели точно как е станало всичко. Те са зебелязали мъж с черни ръкавици, с маска и черни дрехи, който е залял със запалителна течност шатрата от северната й страна, към Музея на религиите, след което я е подпалил със запалка. Двамата охранители първоначално са го подгонили, той е побягнал на север, но са го гонили малко, тъй като са предпочели да се върнат и да загасят огъня, за да съхранят шатрата, която иначе е щяла да изгори напълно. Към момента на брифинга обгорялото място с размери около 60х20 см бе изрязано по периферията до здрава материя.

Председателят на Общинския съвет на БСП в Стара Загора Валентина Бонева припомни, че това е вторият инцидент в Стара Загора, след като преди около месец бяха срязани гумите на кола на активист на БСП. Тя заяви следното: “Изразяваме острото си възмущение от това умишлено престъпление. До момента Коалицията води спокойно делова и позитивна предиозборан кампания. Това, което се случи, е изключително притеснително. Поръчителят на деянието явно цели да ни сплаши. Ние настояваме органите на реда максимално бързо да си свършат работата по отношение на тези два случая. Иначе ще смятаме, че изборите в Стара Загора още отсега са опорочени.” През последното денонощие член на БСП е бил заплашен по телефона “да спре да се занимава с д-р Шишков”, а домът му е бил надраскан със спрей, съобщи още Валентина Бонева. Сигнала за това тя е получила половин час преди началото на брифинга. На въпрос ще ремонтира ли БСП изгореното на шатрата тя коментира, че по-важното е кампанията да продължи в дух на толерантност.

Кандидатът за кмет на коалиция “БСП лява България – За Стара Загора” д-р Стефан Шишков също заяви разочарованието си от случилото се. “Не може да се прави политика под въздействието на страха. Не може да се настройват гражданите против една определена политическа партия – каза той. – Аз не приемам този акт на действие, насочен към мен или към хората, които в момента са ръководители на тази партия. Аз го приемам като акт към всички наши симпатизанти и членове на БСП и бих заявил ясно и точно: Нарушават се основни принципи на демокрацията. Искам да заявя: Ако продължава стилът на работа в града да бъде насочен със страх и натиск, то няма да се учудя, ако това бъде прехвърлено и върху управлението на града ни и метод на управление на самата държава. Ние не сме полицейска държава. Искам България и Стара Загора да бъдат демократични. Надявам се, че органите на реда ще намерят извършителя. Надявам се това да е хулиганска проява, иначе ще остане сянка на съмнение как ще протекат самите избори и какъв ще бъде техният резултат” – допълни д-р Шишков.

“Очакваме в кампанията да се случва сериозен сблъсък на идеи и политики, а не на силови сблъсъци. Но явно в последно време се налага този метод в изборите – сплашване, натиск, за да се осигури някакво предимство на някоя от политическите сили. Това за мен е политически акт, въпреки че на пръв поглед изглежда криминален и хулигански, защото е посегателство срещу мястото, където БСП води своята кампания за местните избори 2015 г.” – заяви на свой ред народният представител от групата на “БСП лява България” Георги Гьоков. Изводът, който направи той, е, че сплашването на БСП показва, че тя е единствената опозиционна сила в България и в Стара Загора.

От БСП са подали жалба в полицията. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са и охранителите.

Преди изрязването на обгорялото място

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн