Георги Първанов: АБВ подкрепи под различни форми кандидати на БСП, но единението на левицата продължава да не се случва

STZAGORA.NET
*
„Местните избори са времето, в което хората търсят малкото останали добри управленци. Качеството на политическия потенциал у нас се стопява. То изтича в посока към чужбина или бизнеса. Почти никога не е имало такъв дефицит на подготвени хора“. Това заяви в ефира на “Канал 3″ лидерът на ПП АВБ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Той коментира издигането на номинацията на Георги Кадиев за кмет на София от коалиция „Сердика“, в чиито състав влизат АБВ и „Български социалдемократи. „Въпросът не е да се извади атрактивна фигура, трябва общинар, човек, който може да управлява модерно столицата. Кадиев ще направи дебата за София интересен, без компромати, без мръсни удари. Кадиев повдига големите проблеми на столицата, като въпроса за „Топлофикация“, докато ние сме се вторачили в тротоарите, гледаме, че се кърпят улиците, което е добре, но все пак е задължение, а не постижение“, посочи Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и политиката на изключване, която ръководството на БСП прилага спрямо някои свои членове и организации, които под една или друга форма са приели да подкрепят АБВ на регионално ниво за местния вот. „Всеки, който погледне скришом към АБВ бива изключван, бива наказван тежко. АБВ подкрепи под различни форми кандидати на БСП и от това нас не ни боли, бихме били доволни, ако станат кметове“.

Първанов изрази тревога, че единението на левицата продължава да не се случва. По думите му обективният анализ на ситуацията показва, че след вота на 25 октомври изходната точка за президентските избори на лявото пространство в България няма да бъде добра, а има опасност от появата на крайно радикална левица по подобие на Гърция.

По темата Георги Първанов бе призован и за коментар относно възможността за евентуален следващ мандат на настоящия президент Росен Плевнелиев. Той заяви, че не би препоръчал на настоящия държавен глава да се кандидатира за втори мандат. „Следващият президент на България трябва да има висока политическа, държавническа култура, да бъде почтен, диалогичен. Държавният глава не би трябвало да бъде „на всяка манджа мерудия“, не трябва да се бърка във всичко, не трябва да се бърка в готови неща. Президентът трябва да стои солидно, в известна степен недосегаемо“, заяви Георги Първанов.

Призован за коментар и по предложенията за конституционна реформа председателят на ПП АБВ припомни, че партията категорично възразява срещу начина по който се предвижда разпределението на квотния принцип в прокурорската колегия към ВСС. „Няма как да се съглася политическата квота да бъде равна на тази на професионалистите. Ако ние се разберем предварително, чрез специално становище на парламента, че по трета точка (съотношението между прокурорите и политическата квота в колегията на прокурорите бел.ред.) ще има движение, ще има промяна, ние може да подкрепим промените на първо четене. Ако няма такова нещо, то ние ще гласуваме като парламентарна група против тези конституционни промени“, посочи той. Лидерът на АБВ припомни и позицията на партията по отношение на предложенията за създаване на ново антикорпупционно звено, като заяви, че неговият ръководител не бива да се назначава от Министерския съвет, а по скоро от парламента и то при гласували минимум две трети от депутатите.

В заключение Георги Първанов отговори и на въпроси, свързани с проблемите на енергийния сектор. Според него може да се подозира конфликт на интереси, ако работодатели влязат в управлението на държавните дружества. Той коментира и международната обстановка като посочи, че Европа очевидно не се отказва от енергийната връзка с Русия и доказателството за това е новата тръба за „Северен поток“. В тази връзка председателят на ПП АБВ заяви категорично, че България трябва да прояви характер. И още: че страната ни не бива да позволява да бъде сочена като универсален виновник за всякакви ситуации. „Няма смисъл да показваме мускули, не сме ние тези, които трябва да решават проблемите между Москва и Вашингтон. Ние трябва да защитаваме своя интерес. Ние трябва да играем активна роля на Балканите. Да работим за отварянето на старите ни пазари. Защото всичко това сега е загубено“, заяви Георги Първанов.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн