Не беше постигнато съгласие за състава на СИК на консултациите в Община Стара Загора

STZAGORA.NET
*
На проведените днес в Община Стара Загора консултации за определяне състава на секционните избирателни комисии за предстоящия местен вот и национален референдум на 25.10.2015г., не беше постигнато съгласие между участниците от парламентарно представените партии и коалиции от партии в 43-то Народно събрание. Постигна се съгласие, в случай, че повече от 10 избиратели с трайни увреждания подадат заявления за гласуване в срок до 04.10.2015г. включително, да се образува подвижна СИК при указаното разпределение.
В косултациите, проведени при секретаря на общината Цена Велкова, участваха представителите на ПП „ГЕРБ”, „ДПС”, „Атака”, „БСП Лява България”, „Реформаторски блок”, „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”, „България без цензура” и „АБВ” – съответно Емил Христов, Валентина Бонева, Светла Карастоянова, Тунджай Йозтюрк, Стоян Зайков, Николинка Горова, Михаил Михайлов и Илия Златев.

В община Стара Загора са образувани 208 избирателни секции, от които 203 общи и 5 допълнителни, в т.ч. подвижна СИК. Утвърдени са 158 СИК със състав от 9 членове и 50 СИК със състав от 7 членове. Ръководството на СИК се състои от председател, заместник-председател и секретар.

ПП ГЕРБ ще имат 626 членове в СИК, като 208 от тях са за ръководни места – председатели, зам.-председатели и секретари.

Коалиция БСП – лява България ще има 294 членове на СИК, от които 107 на ръководни места. ДПС ще бъдат с 271 представители в комисиите като от тях на ръководни позиции са 99.

Атака и АБВ са съответно с 83 членове, 30 от които в ръководството, а Реформаторският блок ще има 173 представители в СИК, от които 63 на ръководни позиции. Патриотичния фронт има 136 представители с 49 на ръководна позиция.

Валентина Бонева от името на Коалиция „БСП лява България” заяви, че поради краткия срок за разглеждане на предложението не са имали възможност прецизно да огледат определените състави на СИК и направи 13 предложения за промени в съставите и ръководтсвото на СИК в община Стара Загора, което предизвика спорове сред участниците в консултациите.

Те не постигнаха съгласие, поради което ще изложат своите възражения писмено и ще се съберат на консултации отново в петък до 12,00 часа. Ако и тогава не постигнат съгласие, ОИК ще вземе окончателното решение за съставите на СИК в Стара Загора.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн