Доц. Ирена Манолова, дм: Лабораторията по клинична имунология на Болница „Тракия“ дава нови възможности за точна диагностика и лечение

STZAGORA.NET
*
От началото на август 2015 година в Болница „Тракия“ – Парк в Стара Загора започна работа модерна Лаборатория по клинична имунология. Ръководител на лабораторията е доц.д-р Ирена Манолова, дм от Медицинския факултет на Тракийския университет.

Доц. Манолова е един от учените със съществен принос в утвърждаването на имунологията и има огромен опит в диагностиката на автоимунни заболявания и имундефицитни състояния.

Ето какво разказа тя за възможностите, които дава новата лаборатория:

- Доц. Манолова, вие сте един от пионерите в развитието на имунологията в Старозагорски регион. Имате ли впечатления, че днес хората страдат по-често от заболявания, свързани с имунната система, отколкото преди 10 години, например?

- С повишаването на диагностичните възможности тези заболявания се разкриват все по-често. Преди 10 или 20 години пациентите също може да са страдали от имунологични проблеми, но да не са знаели за тях. С подобряване на диагностичните възможности нараства и броят на диагностицираните автоимунни, имунодефицитни и алергични заболявания. Въвеждането на нови методики, използването на високочувствителни тестове днес позволяват откриването на такива проблеми. Модерната апаратура в новата имунологична лаборатория на Болница „Тракия“ също дава нови възможности за диагностицирането и съответно намирането на правилен подход при лечението на едно или друго заболяване.

- С каква техника разполага новата имунологична лаборатория на Болница „Тракия“?

- Лабораторията по клинична имунология на Болница „Тракия“ разполага с най-съвременна апаратура. На първо място това е модерният автоматичен анализатор „Chorus trio“, работещ на принципа на ELISA, производство на италианската фирма Diesse. Лабораторията разполага и с автоматични имуноанализатори Immulite 2000 Xpi (Siemens Healthcare Diagnostics) и Cobas E 411 (RocheDiagnostic). Работим с последно поколение микроскоп Olympus CX 31. Негова важна особеност е, че разполага с вградена камера и флуоресцентна приставка с възможност за архивиране на резултатите от имунофлуоресцентните анализи и сравнителна оценка при проследяване на терапевичния ефект и активността на заболяването. Лабораторията ни е оборудвана още със скенер и EUROlineScan софтуер за количествена оценка и интерпретация на резутатите от имуноблота. Тук се работи само с висококачествени реактиви и консумативи при спазване на всички изисквания за добра медицинска практика, което гарантира и точните резултати от изследванията. А какво по-важно от това?

- В какви случаи се налага на един пациент да бъде направено имунологично изследване?

- При най-различни заболявания, които може да се окаже, че са свързани с имунодефицитни състояния, автоимунни или алергични проблеми. Лабораторията по клинична имунология извършва специфични имунологични изследвания на широк контингент от деца и възрастни пациенти  със заболявания, които са предмет на вътрешната медицина – гастроентерология, ревматология, кардиология, пулмология, ендокринология, хематология, нефрология, както и на редица други специалности: неврология, акушерство и гинекология, ортопедия, дерматология, оториноларингология, офталмология, хирургия и други.

Този, който най-добре може да определи индикациите за назначаване на имунологични изследвания, е лекарят специалист. Не е хубаво човек да се самонасочва за извършването на имунологични изследвания, най-малко защото те са сравнително скъпи. Въпреки това, ако смятат, че имат необходимост, пациентите могат да се обръщат към мен за консултация и заедно да решим имат ли нужда от имунологични изследвания и какъв да бъде обемът на тези изследвания. Лабораторията по клинична имунология към Болница „Тракия“ работи по договор с НЗОК и с частни здравноосигурителни фондове, както и с пациенти от платения прием. От сайта на Болница „Тракия“ www.trakiahospital.com пациентите могат да изтеглят и разпечатат „Искане за лабораторно изследване“, в което има и списък на различните изследвания с ценоразпис.

Доц. д-р Ирена Манолова

- Важна ли е квалификацията на лекарите, които работят във високоспециализирана лаборатория като тази?

- Квалификацията и опитът на клиничния имунолог е от изключителна важност както по отношение прецизиране на имунологичните изследвания при всеки конкретен казус, така и за получаването на достоверни и надеждни резултати от имунологичните анализи, което би допринесло  за своевременното диагностично уточняване и адекватно лечение на пациентите. Нашата лаборатория е профилирана за извършване на специализирани имунологични изследвания и се оглавява от хабилитирано лице с медицинска специалност по клинична имунология и богат опит в диагностиката на автоимунните болести и състояния, свързани с имунен дефицит.

Лабораторията по клинична имунология на Болница „Тракия“ работи с висококачествени реактиви и консумативи, използва най-съвременна и дoказанo качествена диагностична апаратура при спазване на всички изисквания за добра медицинска практика. Отличната методологична и техническа обезпеченост на лабораторията гарантира високо качество на извършваните имунологични изследвания.

- Имунологията става все по-важна дисциплина в медицината. Защо е така?

- Тя е бързоразвиваща се наука с интердисциплинарен характер, в която постоянно навлизат много новости. Имунологичните процеси са в генезата на много и различни заболявания. Затова изследването на отклоненията в имунологичните показатели често се оказва ключ към правилното определяне на диагнозата и съответно на последващото лечение. Проследяването на имунологичните параметри е важно още при определянето на активността на заболяването, на ефекта от провежданото лечение, въобще за мониторирането на пациенти с автоимунни, алергични и имунодефицитни заболявания.

Важно е да отбележа, че Лабораторията по клинична имунология на Болница „Тракия“ участва в Националната система за оценка на качеството по имунология и всички рутинно използвани методи са сертифицирани от Българската асоциация по клинична имунология. Лабораторията разполага с интегрирана лабораторна информационна система с възможност за архивиране на резултати от проведените изследвания и електронна идентификация на всяка проба.

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн